ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Πιστοποιητικά «Covid – free» και στο ποδόσφαιρο

Πιστοποιητικά «Covid – free» και στο ποδόσφαιρο
EUROKINISSI

Παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν οι θεατές στις κερκίδες των γηπέδων του ποδοσφαίρου, αλλά η Τζιρόνα, ομάδα της δεύτερης Κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου, δουλεύει πάνω σε μια ενδιαφέρουσα πρόταση εδώ και παραπάνω από ένα μήνα. Ο στόχος είναι να δοκιμαστεί το σχέδιό της στις 7 Μαρτίου στην αναμέτρηση με την Αλμερία.

Το καταλανικό κλαμπ που ανήκει στην «οικογένεια» του City Football Group, της εταιρίας που ελέγχει τη Μάντσεστερ Σίτι και άλλες οχτώ σε όλο τον κόσμο, συμμετέχει στην προσπάθεια που κάνει η πόλη για να διοργανώσει events με την συμμετοχή κόσμου τα οποία, όμως, θα είναι «Covid – free». O πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, τόνισε πως είναι αδύνατό να σκεφτούν ν' ανοίξουν τα γήπεδα ενώ στην Ισπανία βρίσκονται στο 3ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Ο σύλλογος, ωστόσο, ευελπιστεί πως θα του επιτραπεί η πιλοτική δοκιμή.

Ποιο είναι το πλάνο του; Η κεντρική ιδέα είναι πως όσοι θέλουν να βρεθούν στις εξέδρες του γηπέδου «Μοντιλίβι» θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πιστοποιητικό «Covid – free». Αυτό θα δίνεται μετά από ένα αρνητικό τεστ. Αν το τεστ είναι αντισωμάτων, θα χρειάζεται να γίνεται έναν με τρεις μήνες πριν το ματς. Αν είναι αντιγόνων 48 με 72 ώρες πριν το ματς. Σε περίπτωση εμβολιασμού θα παρέχεται το αντίστοιχο πιστοποιητικό, αρκεί να έχουν περάσει λιγότεροι από έξι μήνες από τον εμβολιασμό. Ολα τα πιστοποιητικά θα τα δίνει το τοπικό δίκτυο φαρμακείων το οποίο συμμετέχει κι αυτό στην προσπάθεια με τίτλο «Obrir Girona», δηλαδή «Ανοίγουμε την Τζιρόνα».

Επειτα μια εφαρμογή κινητού, η ICC AOKpass θα διαχειρίζεται κεντρικά όλα αυτά τα πιστοποιητικά. Πρόκειται για ένα σύστημα blockchain, που ήδη χρησιμοποιούν κάποια αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρίες. Επιπλέον, δέκα μέρες μετα το ματς θα γίνεται ένα νέο τεστ σε όσους βρέθηκαν στις εξέδρες ώστε να επιβεβαιωθεί πως ο κάτοχος του πιστοποιητικού δεν νοσεί από τον κορονοϊό.

«Αυτό το πρότζεκτ είναι πολύ σημαντικό κι αν όλα πάνε όπως προβλέπουμε τότε θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε όλη την επιχείρηση σε όλη την Καταλονία από τον Απρίλιο – Μάιο και έτσι να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε και την τουριστική περίοδο», είπε ο Κιρζ Σαλόμο, πρόεδρος του Centre Blockchain de Catalunya, που μαζί με το Δήμο της Τζιρόνα, το Πανεπιστήμιο της πόλης και τον Εμπορικό Σύλλογο άρχισαν την προσπάθεια.

«Η λίγκα στηρίζει την πρόταση της Τζιρόνα, αλλά ακόμη αναμένουμε την απάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού. Η πληρότητα φυσικά και θα είναι μειωμένη και ακόμη δεν ξέρουμε το ποσοστό που ενδεχομένως θα μας επιτρέψουν να καλύψουμε – αν θα είναι το 30, το 40 ή το 50%», ανέφεραν πηγές του συλλόγου. Αν μη τι άλλο, μετά την πρόοδο που σημειώνεται στην Αγγλία και στην Ιταλία, είναι ακόμη μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα.