Περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ για το Ιράν ψήφισε η Γερουσία

Περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ για το Ιράν ψήφισε η Γερουσία

Η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε σήμερα την πρόταση του Δημοκρατικού Τιμ Κέιν περί πολεμικών εξουσιών του Ντόναλντ Τραμπ, αποφασίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον περιορισμό των στρατιωτικών εξουσιών του πρόεδρου αναφορικά με το Ιράν. 

Συγκεκριμένα το σώμα ενέκρινε με ψήφους 55 υπέρ και 45 κατά, το ψήφισμα του Δημοκρατικού γερουσιαστή, ενώ πλέον το νομοσχέδιο θα τεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για δεύτερη ανάγνωση και μετά εκ νέου στην Γερουσία (πρόκειται για τυπική διαδικασία εφόσον ήδη υπερψηφίστηκε).

Στη συνέχεια, ο Τραμπ θα κληθεί να βάλει την τελική υπογραφή, ενώ σε περίπτωση που δεν το υπογράψει και βάλει βέτο, τότε η Γερουσία και η Βουλή μπορούν με πλειοψηφία δύο τρίτων να το σπάσουν. 

Νωρίτερα ο Τραμπ προειδοποίησε την Γερουσία ενάντια στην έγκριση ενός ψηφίσματος που προβλέπει τον περιορισμό της εξουσίας του Αμερικανού προέδρου να διατάσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, δηλώνοντας πως η υπερψήφισή του θα έστελνε ένα «πολύ κακό μήνυμα» και θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να δρα υπό καθεστώς ατιμωρησίας.

Τον περασμένο μήνα, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, κατ' εκτέλεση διαταγής Τραμπ, η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, υιοθέτησε ψήφισμα που προβλέπει πως ο πρόεδρος δεν πρέπει να διατάξει άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν εκτός εάν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο στην Ισλαμική Δημοκρατία ή του επιτρέψει ρητώς τη χρήση βίας για την αποτροπή επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ.

Η δολοφονία Σουλεϊμανί προκάλεσε ανησυχίες και στα δύο πολιτικά στρατόπεδα, και οι Δημοκρατικοί ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι είχαν εξασφαλίσει τις ψήφους στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία για την έγκριση του ψηφίσματος.

AP Photo/Mark Tenally