Πεντακόσια εκατομμύρια τον Ιούνιο - Ιούλιο για την ανεργία

Πεντακόσια εκατομμύρια τον Ιούνιο - Ιούλιο για την ανεργία

Το «τσουνάμι» των απολύσεων επιχειρεί να αποτρέψει η κυβέρνηση ξεκινώντας νωρίτερα το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης στη βάση του γερμανικού μοντέλου Kurzarbeit.

Αν και η Ε.Ε. δεν έχει καταλήξει ακόμα στους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου προγράμματος (SURE) κάτι το οποίο πιθανόν να γίνει στα τέλη Ιουλίου, η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει στην αγορά περί τα 400-500 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου από πόρους του προϋπολογισμού.  Το οικονομικό επιτελείο δέχεται έντονες πιέσεις και δημόσιες εκκλήσεις από μια σειρά κλάδων και επιχειρηματιών που λόγω των αυστηρών περιορισμών στην επαναλειτουργία τους εκτιμούν ως αναπόφευκτα τόσο τα λουκέτα όσο και τη δραματική αύξηση της ανεργίας.

Tο διαθέσιμο κονδύλι που αναλογεί στη χώρα μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, καθώς οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα κάνουν λόγο για υψηλή ανεργία και με μεγάλη έκθεση σε τομείς που θα πληγούν καίρια, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Ένας ακόμα παράγοντας που η χώρα μας μπορεί να καταφέρει να βγει κερδισμένη στη μοιρασιά έγκειται στο ενδεχόμενο αρκετές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να μην αξιοποιήσουν το πρόγραμμα. 

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 15 του μηνός. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων το οποίο δεν θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός αλλά και η βιομηχανία. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να επεκταθεί έως και το τέλος του 2020. 

Ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας, που παρακολουθείται μέρα με τη μέρα, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια επιδότησης του της απώλειας του μισθού του εργαζομένου που θα μπαίνει σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει το 40%-60% της απώλειας του καθαρού μισθού λόγω της μείωσης του ωραρίου απασχόλησης, όπως και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Για να ενταχθεί κάποιος εργοδότης στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, που πιθανότατα να στηρίζονται στην ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποιου είδους ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας (π.χ. διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων στην επιχείρηση).

Οι προϋποθέσεις

1. Η δυνατότητα χρήσης του προγράμματος να γίνεται μόνο από επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από την επιδημία. 

2. Ρήτρα απαγόρευσης ένταξης του συνόλου του προσωπικού στο καθεστώς της επιδότησης (και αυτό το μέτρο ισχύει στο εξωτερικό). 

3. Αυστηρά πρόστιμα για όσους εργοδότες εντοπιστούν να απασχολούν εργαζομένους που έχουν μπει σε καθεστώς επιδότησης