Πεκίνο: Προκαλούν οι ΗΠΑ με τη μαύρη λίστα των κινεζικών επιχείρησεων

Πεκίνο: Προκαλούν οι ΗΠΑ με τη μαύρη λίστα των κινεζικών επιχείρησεων

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επέκρινε σήμερα την προσθήκη από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ 23 κινεζικών οντοτήτων σε οικονομική «μαύρη λίστα» για  παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν κυρίως την περιοχή της Σιντζιάνγκ. 

Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο σημειώνει ότι η προσθήκη των κινεζικών οντοτήτων στον κατάλογο αυτόν συνιστά «σοβαρή παραβίαση των διεθνών οικονομικών και εμπορικών κανόνων και παράλογη καταστολή κινεζικών εταιρειών»

«Το Πεκίνο θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών επισήμανε από την πλευρά του ότι οι ύποπτες κινεζικές επιχειρήσεις είχαν συμμετοχή στην κατασκευή υπερυπολογιστών, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, διευκολύνοντας την εφαρμογή προγραμμάτων για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Ενας υπερυπολογιστής έχει υψηλότερη απόδοση από τους υπολογιστές γενικής χρήσεως και κάνει δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ συμπεριέλαβε πέντε άλλες εταιρείες και άλλες κινεζικούς φορείς στη μαύρη λίστα λόγω των ισχυρισμών για καταναγκαστική εργασία στη δυτική επαρχία της Κίνας, κορυφαίο παγκόσμιο προμηθευτή βαμβακιού.

Η Κίνα απορρίπτει τις κατηγορίες για γενοκτονία και καταναγκαστική εργασία στη Σιντζιάνγκ και αναφέρει ότι οι πολιτικές της είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αυτονομιστών και των θρησκευτικών εξτρεμιστών που σχεδίαζαν επιθέσεις και προκάλεσαν ένταση μεταξύ κυρίως μουσουλμάνων Ουιγούρων και Χαν, της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας της Κίνας.

Έχοντας καταδικασθεί ευρέως για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Σιντζιάνγκ, το Πεκίνο τα περιγράφει ως «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης για να εξαλείψει τον εξτρεμισμό και να δώσει στους ανθρώπους νέες δεξιότητες».