7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Παρελάσεις με μάσκα - Άλμα 28% του επιδημιολογικού φορτίου

Παρελάσεις με μάσκα - Άλμα 28% του επιδημιολογικού φορτίου
Eurokinissi

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν για ακόμα μια φορά οι ειδικοί, όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, κάνοντας λόγο για άλμα κατά 28% του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα και τονίζοντας ότι όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση θα πρέπει να φορούν μάσκα. «Όπως σε κάθε εξωτερικό χώρο που υπάρχει έντονος συγχρωτισμός πρέπει να φοράμε μάσκα, έτσι και στις παρελάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αναλυτικά, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε ότι η βόρεια Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η δυτική Ελλάδα βρίσκονται σε στενή επιτήρηση των επιστημόνων, όσον αφορά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Επιδείνωση σε Μακεδονία και Θράκη

Η Β. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, τονίζοντας παράλληλα ότι «όπως σε κάθε εξωτερικό χώρο που υπάρχει έντονος συγχρωτισμός πρέπει να φοράμε μάσκα, έτσι και στις παρελάσεις όπου και αν γίνουν, σε μεγάλες πόλεις ή χωριά, όλοι όσοι παρακολουθούν θα πρέπει να φορούν μάσκα».

Η ίδια εξήγησε ότι πρόσφατα έγινε ένα βήμα προς μεγαλύτερη ελευθερία των εμβολιασμένων, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί, ιδίως από τους νέους, καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό και να νοσήσουν.

Όπως είπε, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση αντισηπτικού και μάσκας και η αποφυγή ανοιχτών ή κλειστών χωρών όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

Αύξηση των ιώσεων

Επιπλέον, παρατήρησε ότι ήδη από φέτος το φθινόπωρο βλέπουμε αύξηση των ιώσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι δείγμα ότι και τον χειμώνα, η νοσηρότητα θα είναι αυξημένη αν συνεχίσει η χαλάρωση της προσοχής.

Για μία ακόμη φορά η Β. Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι ακόμα δεν το έχουν πράξει. Η ίδια μίλησε για αύξηση κρουσμάτων σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία ενώ αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων στο βόρειο τομέα αλλά και στη Δυτική Αττική.

Πάνω από 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα

Μιλώντας για το σύστημα Υγείας, είπε ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό, είναι πάνω από 90% στη βόρεια Ελλάδα παρότι ο αριθμός των κλινών αυτών έχει ήδη αυξηθεί.

Η Β. Παπαευαγγέλου εξήγησε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία δεν δείχνει να βελτιώνεται με το χρόνο.

Τέλος, αναφερόμενη σε μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Jana και αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όσους νόσησαν από κορονοιό, είπε ότι έξι μήνες μετά 1 στους 2 αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με τη βιολογική αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ