Πανηγύρια βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ
Ένταση και πέντε προσαγωγές

Πανηγύρια βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ

Ως «νίκη» ερμηνεύθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων χθες το βράδυ από το ΑΠΘ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στο facebook, πανηγύριζε γράφοντας πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψαν την βίαιη εκκένωση της κατάληψης του πανεπιστημίου, ενώ ο Νίκος Ξυδάκης σχολίαζε στα social media πως «Απετράπη η νυκτερινή αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ» ζητώντας από τον υπουργό Δημοσίας Τάξης να παραιτηθεί. 

Η Πρυτανεία ΑΠΘ τελεί εδώ και αρκετές ημέρες υπό κατάληψη, με την αστυνομία να προχωρά χθες σε πέντε προσαγωγές - εκ των οποίων η μια σε σύλληψη - προχώρησε γύρω από το Πανεπιστήμιο, όπου περιμετρικά του Ιδρύματος είχαν αναπτυχθεί από νωρίς το βράδυ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του 23χρονου συλληφθέντα αφορά τα αδικήματα της απείθειας και της παράβασης του νόμου περί όπλων. Ο ίδιος κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ενώ επιπλέον τού επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων περί κορονοϊού, όπως επίσης σε καθένα από τους υπόλοιπους τέσσερις προσαχθέντες.

Λίγο πριν από τις 10.30 το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν, κάτι που έδωσε το έναυσμα για... πανηγυρισμούς σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι στον χώρο του Πανεπιστημίου βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Δώρα Αυγέρη, μαζί με τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κώστα Αμπατζά και πανεπιστημιακούς καθηγητές, μεταξύ αυτών ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου κ.ά. Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών.

Η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων ερμηνεύτηκε ως «νίκη» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα όσα σημειώθηκαν στο ΑΠΘ δεν άφησε ασχολίαστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook πανηγύριζε γράφοντας πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψαν τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης του πανεπιστημίου.

Το γεγονός σχολίασε και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης λέγοντας πως «Απετράπη η νυκτερινή αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ. Προς το παρόν. Ασπίδα φοιτητών και καθηγητών. Χρυσοχοίδη παραιτήσου».

Στα όσα γίνονται εντός του ΑΠΘ και την κατάληψη που συνεχίζεται για 15η ημέρα αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος και σημείωσε ότι όσοι παρεμποδίζουν την λειτουργία του δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα και επεσήμανε πως «οι πολίτες πληρώνουν για σπουδές κι όχι επαναστατικές ασκήσεις».