Παναμάς: Νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ η πρώτη που εμβολιάστηκε για τον κορονοϊό

Παναμάς: Νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ η πρώτη που εμβολιάστηκε για τον κορονοϊό

 Η Βιολέτα Γαόνα, 59χρονη νοσηλεύτρια σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της πρωτεύουσας, έγινε χθες Τετάρτη ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στον Παναμά για τον νέο κορονοϊό, μετά την άφιξη στη χώρα μιας πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

Ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο παραβρέθηκε στον εμβολιασμό της κυρίας Γαόνα, στο δημόσιο νοσοκομείο Santo Tomás, στην παναμαϊκή πρωτεύουσα, ο οποίος αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Η κυρία Γαόνα, νοσηλεύτρια με προϋπηρεσία 37 χρόνων στις ΜΕΘ του νοσοκομείου, δήλωσε κάπως νευρική, αλλά ικανοποιημένη για το ότι θα λάμβανε την πρώτη δόση του εμβολίου της. Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας της κεντρικής Αμερικής θα ανοσοποιηθεί κατά προτεραιότητα.

Οι παρόντες ξέσπασαν σε επευφημίες μόλις έγινε η ένεση. Ο πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες των υγειονομικών να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

«Είμαι ευγνώμων για το έργο και την προσπάθεια πολλών πολιτών του Παναμά, αλλά ειδικά του υγειονομικού προσωπικού», τόνισε ο Λαουρεντίνο Κορτίσο.

Στη δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης θα εμβολιαστούν πάνω από 550.000 πολίτες άνω των εξήντα ετών σε ειδικά κέντρα που θα στηθούν σε σχολεία και πανεπιστημιουπόλεις, διευκρίνισε ακόμη ο αρχηγός του κράτους. «Έχουμε τεράστια αποστολή μπροστά μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το παναμαϊκό υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, ως εδώ η χώρα θρηνεί 4.864 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 301.534 ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.