Ουκρανία: Yπόσχεται να κρατήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της

Ουκρανία: Yπόσχεται να κρατήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της

Η ουκρανική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα να διατηρήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της, παρά την απειλή εισβολής από τη Ρωσία.

«Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία παραμένει ανοικτός, το κράτος εργάζεται για την πρόληψη των κινδύνων για τις αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε το υπουργείο Υποδομών σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο της.

«Το σημαντικό είναι ότι η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο. Αυτά είναι ανοησίες. Και, κατά την άποψή μου, είναι κάτι που θα έμοιαζε σε ενός είδους μερικό αποκλεισμό», είπε ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου.

«Εάν συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες αποφασίσουν να αναδιαμορφώσουν το πρόγραμμα πτήσεων τους, αυτό δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με τις αποφάσεις ή τις πολιτικές του κράτους μας», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Reuters.

Μπροστά στον αυξημένο κίνδυνο, η ολλανδική εταιρεία KLM ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, όλες τις πτήσεις στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Την ίδια ώρα, η γερμανική Lufthansa γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις της.

Ένα αεροσκάφος της ουκρανικής εταιρείας SkyUP που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μαδέρα της Πορτογαλίας στο Κίεβο, χρειάστηκε να προσγειωθεί χθες στο Κισινάου, στη Μολδαβία, καθώς ο Ιρλανδός ιδιοκτήτης του μισθωμένου αεροσκάφους του απαγόρευσε να εισέλθει στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας και καμία απόφαση δεν λήφθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, έπειτα από μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή αξιωματούχων της προεδρίας, αεροδρομίων και ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας πως αυτήν τη στιγμή 29 διεθνείς αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις από 34 χώρες.