Oruc Reis: Πορεία νότια της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου

Oruc Reis: Πορεία νότια της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου

Το Oruc Reis συνεχίζει τον πλου του εντός της περιοχής που όρισε με παράνομη Navtex η Άγκυρα και αφού χθες έφθασε πολύ κοντά στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρές μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους, ενώ οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, με την παρουσίαση από την Άγκυρα του νέου χάρτη που κόβει το Αιγαίο στη μέση.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα είχε προχώρησε σε μια ακόμα κίνηση αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών δημοσιεύοντας  χάρτη με τον οποίο εμφανίζεται να διεκδικεί αρμοδιότητες «έρευνας και διάσωσης» σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Αιγαίου που φτάνει μέχρι και την Κρήτη.

«Είναι κίνηση παράνομη που δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής», απάντησε άμεσα το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex το σκάφος θα μπορούσε να βρεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ακόμη και σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Σε ό,τι αφορά το Oruc Reis, το πλοίο κινείται με σταθερή ταχύτητα 4,4 κόμβων και πλέον βρίσκεται νοτίως της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου, όπως αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα Marinetraffic. 


Την πορεία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρακολουθεί συνεχώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή καθώς ισχυρές μονάδες του στόλου παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας.