7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Bloomberg: Οι ταπεινοί Έλληνες υπόδειγμα διαχείρισης του κορονοϊου στον πλανήτη

Οι ταπεινοί Έλληνες υπόδειγμα διαχείρισης του κορονοϊου στον πλανήτη

Την ώρα που ο κορονοϊός έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές περιπτώσεις ανεπαρκούς ηγεσίας και κυβερνησιμότητας, η Ελλάδα αποτελεί μια αξιοσημείωτη - και ενδεχομένως αναπάντεχη - εξαίρεση, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Η χώρα που είχε χαρακτηριστεί ως το προβληματικό παιδί του Νότου θέσπισε ισχυρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ πρώιμο στάδιο, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης δίνοντας το παράδειγμα διαχείρισης του κορονοϊού. 

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους ειδικούς ένα πλάνο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ήδη από τον Ιανουάριο. Κατά το τελευταίο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό εξήρε την προσπάθειά του να συμμορφωθεί με τα μέτρα.

Η Ελλάδα των περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σημειώνει, έχει 2.207 κρούσματα και 105 θανάτους, ένα κλάσμα σε όρους «θάνατοι ανά κάτοικο» έναντι Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας που συνολικά μετρούν 58.000 απώλειες. Η κατάσταση στην Ελλάδα προσομοιάζει καλύτερα με τη Γερμανία, ένα άλλο κράτος που έχει αντιδράσει αποτελεσματικά.

Ο Μητσοτάκης, του οποίου τα ποσοστά αποδοχής έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, διέταξε το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων στις 10 Μαρτίου, μόνο 13 ημέρες αφού η Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg. Μετά την αναφορά του πρώτου θανάτου, στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο επιχειρήσεων όπως κινηματογράφοι, γυμναστήρια, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια μέσα σε τέσσερις μέρες. Μία εβδομάδα αργότερα, ακολούθησε «λοκντάουν», που περιλάμβανε απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων. Ενώ απέφυγε τα ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βλέπουν οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, η Ελλάδα έχει επίσης λιγότερα θύματα από τον ιό σε σύγκριση με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό.

«Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιού να είναι έτοιμο ατις αρχές Φεβρουαρίου, και αυτό ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα του κορονοϊόύ», δήλωσε τηλεφωνικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό κατέστησε ελεγχόμενη την εξάπλωση του ιού πολύ νωρίς, δήλωσε. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ελλήνων παρακολουθούν καθημερινά την τηλεοπτική ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά, πρώην δήμαρχο του αθηναϊκού προαστίου του Βύρωνα, και τον Σωτήρη Τσιόδρα, έναν γλυκομίλητο καθηγητή λοιμωξιολογίας. Ο κ. Χαρδαλιάς εκλιπαρεί κάθε φορά του πολίτες να τηρήσουν τους περιορισμούς και να μην ακυρώσουν τις θυσίες που έχουν κάνει, επαναλαμβάνοντας τη φράση που που ορίζει πλέον την κρίση στην Ελλάδα: «Μένουμε σπίτι».

Η επόμενη πρόκληση θα είναι θα διατηρήσουν αυτή τη στάση κατά τη διάρκεια των διακοπών του Ορθόδοξου Πάσχα που ξεκινούν από σήμερα Μεγάλη Παρασκευή. Προς το παρόν το «λοκντάουν» στην Ελλάδα ισχύει έως τις 27 Απριλίου. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, μια αλλαγή που «θα είναι σταδιακή και μακρά και δεν θα γίνει αυτόματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό».