Οι σχεδιασμοί για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε χάρτες
Τουρκία

Οι σχεδιασμοί για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε χάρτες

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, δημοσιεύοντας χάρτες που επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μη αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Αθήνας και την κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και υπεύθυνος για τα αεροναυτιλιακά θέματα, Τσαγατάι Ερτζιγιές, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter δύο χάρτες, με τον πρώτο να δείχνει τα νέα σημεία, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.

Στο δεύτερο χάρτη φαίνεται η οριοθέτηση που έχει κάνει η Τουρκία, ώστε όλη η ανατολική Μεσόγειος να είναι υπό την επιρροή της, αφού συμπεριλαμβάνονται και θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο Ερτζιγιές στην ανάρτησή του: «Αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου μας (σ.σ. με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2020, απαντώντας στο Νίκο Δένδια περί αιτήσεων για άδεια ερευνών ανατολικά της Κρήτης), αυτά είναι τα θαλάσσια σύνορά μας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τα έχουμε δηλώσει στα ΗΕ και τα όρια των περιοχών για τις οποίες η ΤΡΑΟ έχει αιτηθεί  άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις».

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τρίτης το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, κατά τη συνεδρίασή του υπό τον Τ. Ερντογάν, έστειλε μήνυμα ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε όσα έχει εξαγγείλει, μεταξύ των οποίων και στις έρευνες στο όριο των 6 ν.μ. με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παραγόντων οι οποίοι συνασπίζονται με κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και τονίστηκε ότι θα συνεχιστεί αδιαπραγμάτευτα η προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».

Παράλληλα, το Συμβούλιο ανέφερε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της».