Οι Ρεπουμπλικάνοι «μπλόκαραν» το νομοσχέδιο Μπάιντεν υπέρ των αμβλώσεων

Οι Ρεπουμπλικάνοι «μπλόκαραν» το νομοσχέδιο Μπάιντεν υπέρ των αμβλώσεων

Νομοσχέδιο που προωθούσαν οι Δημοκρατικοί και προέβλεπε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επικείμενη γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά του δικαιώματος των αμβλώσεων, μπλόκαραν οι Ρεπουμπλικάνοι. 

Σύμφωνα με το Reuters, με 49 ψήφους υπέρ του νομοσχεδίου και 51 κατά ο ο «Νόμος για την Προστασία της Υγείας των Γυναικών» απείχε 11 από τις 60 ψήφους που απαιτούνταν για να συζητηθεί πλήρως στη Γερουσία των 100 μελών. Στις αρνητικές ψήφους των Ρεπουμπλικανών συμπαρατάχτηκε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν.

Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, πριν την ψηφοφορία περισσότεροι από 24 Δημοκρατικοί γερουσιαστές, κυρίως γυναίκες, παρέλασαν από τη βουλή των Αντιπροσώπων φωνάζοντας συνθήματα όπως «το σώμα μου, η απόφασή μου». Εν συνεχεία εισήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας και κάθισαν κατά μήκος ενός τοίχους την ώρα που οι Γερουσιαστές συζητούσαν το δικαίωμα της άμβλωσης.

Οι Δημοκρατικοί, αναφέρει το Reuters, ευελπιστούν ότι η ψηφοφορία θα βοηθήσει περισσότερους υποψηφίους τους να νικήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη υποστήριξη των ψηφοφόρων για τα δικαιώματα των αμβλώσεων. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να ενισχύσει μελλοντικές προσπάθειες νομιμοποίησης των αμβλώσεων μέσω νομοθεσίας.

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 63% των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου του 78% των Δημοκρατικών και του 49% των Ρεπουμπλικανών, θα είναι πιο πιθανόν να υποστηρίξουν υποψήφιους στις εκλογές του Νοεμβρίου που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη γνησιότητα ενός σχεδίου γνωμοδότησης, βάσει του οποίου ανατρέπεται παλαιότερη θέση υπέρ των αμβλώσεων, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση κάθε Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την πολιτική της απέναντι σε αυτό το ζήτημα.

Το Reuters σημειώνει πως 26 τουλάχιστον Πολιτείες είναι πιθανόν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις εάν εκδοθεί η εν λόγω γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.