Οι μισθοφόροι του Πούτιν στα βάθη της Αφρικής

Οι μισθοφόροι του Πούτιν στα βάθη της Αφρικής

Του Γιάννη Μαντζίκου

«Με ανησυχεί πάνω από όλα το γεγονός ότι Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται σε χώρες της Αφρικής που πριν λίγα χρόνια δεν θα το φανταζόταν κανείς» είπε κατά την διαδικασία έγκρισης του από το Κογκρέσο, ο αρχηγός της Αφρικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης την ΗΠΑ Στίβεν Τάουνσεντ, τον Ιούλιο του 2019.

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του αναλυτή Σεργκέι Σουκχάνιν στο Ινστιτούτο Jamestown έγραφε ότι η Αφρικανική Ήπειρος δεν αποτελεί «Terra incognita» πια για τους Ρώσους. 

Είναι κοινό μυστικό τα τελευταία χρόνια ότι οι μισθοφόροι του Κρεμλίνου βρίσκονται σε όλες τις μεριές του πλανήτη, από τη Βενεζουέλα μέχρι τη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία. Στα βάθη της Αφρικής, στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ένα πανό στην πρωτεύουσα Μπανγκί γράφει "ο στρατός σας και ο στρατός μας χέρι χέρι" αναφέρει ρεπορτάζ του CNN, ενδεικτικό του ότι η Ρωσία δεν διστάζει να βρεθεί έμμεσα η άμεσα παντού. Το 2018 δημοσίευμα του περιοδικού Atlantic υποστήριζε ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου της μικρής αυτής χώρας, είναι και αυτός Ρώσος. 

Εξάλλου το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη χώρα έχουν αποχωρήσει η Γαλλία και οι ΗΠΑ, την κάνει όπως τονίζει, αξιωματούχος του ΟΗΕ "ελεύθερη για κατάληψη". Τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης άρχισαν να εξετάζουν λεπτομερέστερα το ρόλο της Ρωσίας στην χώρα αυτή, όταν τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από αγνώστους στην πρώην γαλλική αποικία. Οι δημοσιογράφοι ερευνούσαν τις δραστηριότητες της Wagner Group, ιδιωτικού στρατού τον οποίο ίδρυσε πρώην αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που έχει διασυνδέσεις με συνεργάτη του Πούτιν.

Η Ρωσία έχει κλείσει σημαντικές στρατιωτικές συμφωνίες με διάφορες αφρικανικές χώρες, όπως για παράδειγμα τη Γουινέα, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι και τη Μαδαγασκάρη. Η κυβέρνηση του Μάλι ζήτησε τη βοήθεια της Μόσχας για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν στη χώρα χιλιάδες γάλλοι στρατιώτες και κυανόκρανοι του ΟΗΕ. Εξάλλου, ο πρώην δικτάτορας του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ φέρεται να κατέφυγε πολλές φορές στις συμβουλές των Ρώσων μισθοφόρων για να καταπιέσει τις διαδηλώσεις, οι οποίες εν τέλει οδήγησαν στην ανατροπή του, τον Απρίλιο του 2019. Σύμφωνα με το Jamestown όμως, «το γεγονός ότι ο Αλ Μπασίρ είναι παρελθόν δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι Ρώσοι έφυγαν ή θα φύγουν από τη χώρα».

Κοινή συνισταμένη των παραπάνω είναι ένα όνομα, ο 56χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Εβγκένι Πριγκόζιν ο οποίος από ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχει αποκληθεί ως «σεφ του Πούτιν». Ο Πριγκοζιν υπήρξε ιδιοκτήτης του αγαπημένου εστιατορίου του Ρώσου προέδρου στην Αγία Πετρούπολη προτού του δοθούν κρατικές συμβάσεις τροφοδοσίας πολλών δισεκατομμυρίων στον ρωσικό στρατό, αναφέρει το CNN. 

Το τι επιδιώκει η Ρωσία στην Αφρική το είπε ο προκάτοχος του Στρατηγού Τάουνσεντ, Τόμας Γουαλντχαουζερ "Είναι απλό ξοδεύουν ελάχιστα, δίνοντας στρατιωτικό υλικό και συμβουλές και ζητούν μόνο να έχουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους". Μέσα στο περιβάλλον αυτό, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, o Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο εξετάζουν ακόμα και την οριστική αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Δυτική Αφρική σε μια προσπάθεια να αποδειχθεί εμπράκτως "η δέσμευση Τραμπ για αποχώρηση από μέρη όπου οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφέροντα".