Οι «μισές αλήθειες» του Τσίπρα, ο Κοτζιάς και η προοδευτική συμμαχία

Οι «μισές αλήθειες» του Τσίπρα, ο Κοτζιάς και η προοδευτική συμμαχία

Οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από το μεγαλύτερο ψέμα. Και πιο επικίνδυνες. Σε αυτή την κατηγορία όμως προχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς για τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι καταφεύγει «συχνά σε μισές αλήθειες» με αφορμή αυτή τη φορά τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε τη σχετική συμφωνία η κυβέρνησή του.

Η σχέση Τσίπρα – Κοτζιά έχει περάσει από χίλια κύματα. Από asset -το δεύτερο μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη- ο κ. Κοτζιάς οδηγήθηκε στην έξοδο όταν ο τότε Πρωθυπουργός προτίμησε τη συνέχιση της συνεργασίας (και τις κοινοβουλευτικές ψήφους που διέθετε το κόμμα του) με τον Πάνο Καμμένο μετά τη σκληρή σύγκρουση των δύο υπουργών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η επιστολή που ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε στον τότε Πρωθυπουργό παραμένει ένα… μυστήριο αν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του Αλέξη Τσίπρα να τη δημοσιοποιήσει. Επίσης μυστήριο παραμένει το πού θα καταλήξει η δικαστική διαμάχη με τον Πάνο Καμμένο σχετικά με τα όσα καταλόγισε στον Νίκο Κοτζιά ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και τα όσα έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο και τα οποία είχαν οδηγήσει τον δεύτερο εκτός κυβέρνησης και υπουργικού θώκου.

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είχε συγχωρήσει τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Τότε οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην Κουμουνδούρου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υποδέχεται ο ίδιος στην είσοδο τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη. Ο ασπασμός μεταξύ των δύο ανδρών έδειξε πως ο πάγος έσπασε. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας είχε ο ίδιος απαντήσει στην επιστολή του Νίκου Κοτζιά. Μια επιστολή που απευθυνόταν στους επικεφαλής των «προοδευτικών δυνάμεων» τους οποίους καλούσε σε συστράτευση κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έκτοτε ο Νικος Κοτζιάς, επικεφαλής του κινήματος "Πράττω" στήριξε μέσω κάποιων αναρτήσεων του τον Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι και αιχμές για τον Σωτήρη Τσιόδρα άφησε. Και δεν έλειψαν αυτοί που έκαναν λόγο για εκ νέου σύσφιξη των σχέσεων. Άλλωστε στελέχη του "Πράττω" παρέμειναν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχουν διαταράξει τις σχέσεις τους με τον επικεφαλής τους

Σε εκείνη τη συνάντηση στην Κουμουνδούρου πάντως υπήρξε και ανακοίνωση που ανέφερε ότι «συζητήθηκε η ανάγκη διαλόγου και κοινής δράσης όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που επιστρέφει τη χώρα δεκαετίες πίσω».

Στη διαρροή που υπήρξε γινόταν λόγος και για συζήτηση σχετικά με τα εθνικά θέματα. Μόνο που ένα εθνικό θέμα επανέφερε στο προσκήνιο και την κόντρα. Και δεν σταμάτησε εκεί. Η αναφορά του Νίκου Κοτζιά πως ο Αλέξης Τσίπρας καταφεύγει «συχνά σε μισές αλήθειες» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ευθεία επίθεση με προσωπικές μάλιστα αιχμές για τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργού.

Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία υπήρξε πρόσφατη προσπάθεια σύγκλισης έναντι του «κοινού εχθρού», δηλαδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία η κυβέρνησή του δεν προχώρησε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία διότι ο Νίκος Κοτζιάς του τόνισε πως θα υπάρξει αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί ερωτήματα τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών προωθήθηκε και υπογράφηκε από τους δύο στενούς τότε συνεργάτες χωρίς καν να ενημερωθεί η αντιπολίτευση που αντέδρασε συνολικά.

Κυρίως δε, προωθήθηκε με γνώμονα να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. και υπεγράφη υπό τις αντιδράσεις και των πολιτών. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε» τον Νίκο Κοτζιά. Όταν ο δεύτερος αποχώρησε από την κυβέρνηση προανήγγειλε προεδρικό διάταγμα για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης παρουσία του τότε Πρωθυπουργού που ανέλαβε και καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών. Στην τελετή παράδοσης παραλαβής, ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να πει οτιδήποτε δίνοντας μόνο εύσημα στον παραιτηθέντα υπουργό του, ελέω της επιστολής που είχε στείλει και με τον φόβο αυτή να διαρρεύσει.

Λίγο μετά όμως τον άδειασε ανακοινώνοντας την κατάθεση νομοσχεδίου και όχι την υπογραφή προεδρικού διατάγματος. Ενός νομοσχεδίου που θα πήγαινε στη Βουλή προς συζήτηση παρά τα όσα υπεστήριξε και μάλιστα ενώπιον του ο στενός του συνεργάτης.

Η δήλωση του Ν. Κοτζιά για μισές αλήθειες, προκαλεί και άλλα ερωτήματα. Αφενός για τον Αλέξη Τσίπρα που θα πρέπει ενδεχομένως να απαντήσει σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία από έναν έστω και στο παρελθόν στενό του συνεργάτη, αφετέρου για τον τρόπο κατά τον οποίο ασκήθηκε η εξωτερική πολιτική κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Πρόκειται για μια ακόμη πράξη που έρχεται να προστεθεί στο μπάχαλο που επικράτησε την συγκεκριμένη εποχή και να αναδείξει τον τρόπο που ασκήθηκε η πολιτική της χώρας σε διεθνές επίπεδο.