Οι Μάβερικς πάτησαν... (προσωρινή) «σίγαση» στον αμερικανικό εθνικό ύμνο

Οι Μάβερικς πάτησαν... (προσωρινή) «σίγαση» στον αμερικανικό εθνικό ύμνο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν πως «τίποτα δεν έχει συμβεί, αν δεν το αναφέρουν στις ειδήσεις». Είναι κάτι που μάλλον ταιριάζει στην απόφαση των Ντάλας Μάβερικς να σταματήσουν να παίζουν τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ πριν από τους εντός έδρας αγώνες τους. Σε κανένα από τα 11 ματς κανονικής περιόδου ή στα δύο της προετοιμασίας των Τεξανών δεν έγινε ανάκρουση του «Star - Spangled Banner». Ωστόσο μόλις... την Τετάρτη (10/2) έγινε «ντόρος» για το ζήτημα.  

Τα τελευταία χρόνια το καθιερωμένο τελετουργικό όλων των επαγγελματικών σπορ στην Αμερική γίνεται αντικείμενο debate, λόγω της απροθυμίας πολλών αθλητών να σταθούν όρθιοι. Οι περισσότεροι γονατίζουν, διαμαρτυρόμενοι σιωπηλά για τις κοινωνικές αδικίες, τον ρατσισμό και την αστυνομική βία... Ο «κυβερνήτης» των Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν, πάντως, επιβεβαίωσε ότι δεν είναι άνθρωπος των λόγων, αλλά των πράξεων.

Μάλιστα, παραδέχθηκε στην ιστοσελίδα «The Athletic» ότι η «σιωπή» πριν από τα παιχνίδια της ομάδας του ήταν δική του προσωπική απόφαση, αν και αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους. Παράγοντες του ΝΒΑ επισήμαναν ότι ο Κιούμπαν έχει ενημερώσει σχετικά τη Λίγκα για την απόφασή του και συμπλήρωσαν ότι λόγω των ιδιομορφιών της πανδημίας, οι ομάδες έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τις διαδικασίες πριν από τους αγώνες τους.

Οι περισσότερες αποφεύγουν τη ζωντανή ανάκρουση (με κάποιον καλλιτέχνη) και επιλέγουν τη λύση του ηχογραφημένου ύμνου. Οι Μαβς, όμως, είναι η πρώτη ομάδα που αντιτίθεται και η απόφασή τους έχει διχάσει, όπως αναμενόταν, το κοινό στη χώρα... Από τον περασμένο Ιούλιο, ο Κιούμπαν έχει ζητήσει από το ΝΒΑ να αλλάξει τον κανονισμό που υποχρεώνει τους παίκτες να στέκονται όρθιοι κατά την ανάκρουση. Ο κανονισμός «χαλάρωσε» στη «φούσκα» του Ορλάντο, με τους γονατισμένους παίκτες και προπονητές. 

Ο Κιούμπαν είχε δηλώσει τότε «περήφανος για τη στάση των αθλητών, που δεν μένουν σιωπηλοί ή επαναπαυμένοι στα χρήματα και τη φήμη τους». Ο παράγοντας του Ντάλας πρόσθεσε ότι «δεν είναι ασέβεια να γονατίσει κάποιος. Αν γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, σε όσα μάθαμε για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, θα καταλάβουμε ότι αυτός είναι ο συμβολισμός της σημαίας μας. Στο σχολείο μάς έμαθαν να μιλάμε για τις αδικίες και να διαμαρτυρόμαστε. Αυτό κάνουν όλοι αυτοί οι παίκτες».  

Το βράδυ της Τετάρτης το ΝΒΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει πως «από τη στιγμή που σταδιακά οι ομάδες υποδέχονται στα γήπεδα τους ένα μικρό ποσοστό φιλάθλων, ο εθνικός ύμνος θα παίζεται πριν από κάθε ματς». Οι Μαβς θα συμμορφωθούν με την εντολή της Λίγκας, καθώς ο Μαρκ Κιούμπαν απάντησε ότι «πάντοτε σεβόμασταν το πάθος του κοινού για τον ύμνο».

Πάντως, το αφεντικό των Μάβερικς επισήμανε πως «ενώ κι εγώ πάντα στεκόμουν όρθιος με το χέρι στην καρδιά κατά την ανάκρουση, πρέπει να ακούσω και τις φωνές εκείνων που δεν αισθάνονται ότι ο ύμνος τους αντιπροσωπεύει... Κανονικά θα έπρεπε να σεβαστούμε και αυτή την πλευρά και αυτό που εύχομαι είναι ότι όσοι είναι υπέρ της ανάκρουσης, να είναι το ίδιο παθιασμένοι με το να ακούσουν και την αντίθετη άποψη».