Καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας
Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας

Ως υπόδειγμα συνεννόησης τριών γειτονικών κρατών χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους προέδρους της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην τουρκική προκλητικότητα, κάνοντας λόγο για αυθαίρετους χάρτες και άκυρα μνημόνια ενώ πρόσθεσε πως κοινή πυξίδα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα των Βαρωσίων, σημειώνοντας πως πρόκειται για κίνηση που ναρκοθετεί τον δρόμο για δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Όσον αφορά στις διερευνητικές είπε ότι η Άγκυρα αντί για πρόσκληση επαφών επέλεξε την πρόκληση των σκαφών.

«H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική. Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα επεσήμανε ότι το παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση ανύπαρκτων κοινών θαλασσίων ζωνών αποδεικνύεται τώρα ότι βάθυνε τελικά τη Λιβυκή κρίση, ενώ η μεταφορά Σύρων μισθοφόρων διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη βόρειο Αφρική απειλώντας την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύει τελικά την κοινή μας προσπάθεια που είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας από όπου και αν αυτή προέρχεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμσιε ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους τους Λίβυους δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά της και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επόμενη ημέρα στη Λιβύη.

«Η τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται με την αποστολή σκαφών εντός της ΑΟΖ της αλλά δυστυχώς κλιμακώνεται και μέσα από εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης Αμμοχώστου. Ανοίγοντας ακόμη μια πληγή στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, αγνοώντας ψηφίσματα του ΟΗΕ για το θέμα και τελικά ναρκοθετώντας το δρόμο για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός .

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

Διαβάστε ακόμα:

Η Kοινή Διακήρυξη Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου για την Τουρκία

Ν. Αναστασιάδης: «Η Τουρκία κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα»

DW: Πιο κοντά τα σενάρια διχοτόμησης της Κύπρου - Ο κίνδυνος Τατάρ