Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης παρέλαβαν 340 ταχύπλοα σκάφη επανδρωμένα με drone

Οι Φρουροί της Επανάστασης παρέλαβαν 340 ταχύπλοα σκάφη επανδρωμένα με drone
Twitter

Το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν ισχυρίστηκε αυτήν την εβδομάδα ότι έλαβε 340 νέα πλοία, κυρίως μικρά ταχύπλοα σκάφη που χρησιμοποιεί στον Περσικό Κόλπο μερικές φορές για να παρενοχλήσει αμερικανικά πλοία. 

"Οι ακριβείς αριθμοί και η περιγραφή κατάσταση ως" καινούργια "πρέπει να αντιμετωπίζεται με υγιή σκεπτικισμό", σημειώνει ένας ειδικός σε ναυτικά θέματα που γράφει και διατηρεί έναν ιστότοπο αφιερωμένο σε αυτό το θέμα. Το Ιράν έχει λάβει πολλά μικρά σκάφη, σημειώνει. "Πολλά είναι οπλισμένα με πολλαπλούς πυραύλους ή ελαφριές τορπίλες."

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, τα σκάφη που παραλήφθηκαν έχουν σχεδιαστεί στη Βρετανία και έχουν αναπροσαρμοστει για το Ιράν. Υπάρχει επίσης σκάφος Taedong-B από τη Βόρεια Κορέα με την οποία το Ιράν έχει συνεργαστεί στο παρελθόν για την τεχνολογία πυραύλων. Υπάρχουν επίσης πυραυλικά σκάφη C-14 "China cat", τα οποία το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει για πολλά χρόνια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το Ιράν έχει πλέον τοποθετήσει drone σε μερικά από τα σκάφη. Το Fars News, ο επίσημος ιστότοπος των Φρουρών της Επανάστασης δεν αναφέρεται στα drone, αλλά βίντεο δείχνουν να είναι τοποθετημένα πάνω σε πολλά σκάφη.

"Τα ταχύπλοα σκάφη που είναι ικανά να μεταφέρουν διάφορους πυραύλους και να υποστηρίζουν επιχειρήσεις κατάδυσης εντάχθηκαν στον IRGC Naval Combat Organization στο Μπαντάρ Αμπάς", δήλωσε το Fars News. 

Λίγες μέρες πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το Ιράν πραγματοποίησε μια τεράστια άσκηση με drones και πύραυλους στην έρημο, χωρίς προειδοποίηση, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.

Η επίδειξη δύναμης ακολούθησε μια διήμερη άσκηση πυραύλων στον Κόλπο του Ομάν, με κωδικό Eqtedar-99 «Δύναμη». Η άσκηση ξεκίνησε με την επίσημη παράδοση και την έναρξη του «μπροστινού πλοίου βάσης» Makran, ενός πετρελαιοφόρου 228 μέτρων.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, αφού ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος απομάκρυνε μονομερώς την Ουάσινγκτον από το πυρηνικό σύμφωνο που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ομπάμα με την Τεχεράνη και επέβαλε κυρώσεις για παραβατική συμπεριφορά.