Οι εταιρείες SPACs σαγηνεύουν τους επενδυτές της Wall Street

Οι εταιρείες SPACs σαγηνεύουν τους επενδυτές της Wall Street

Όποιος επενδυτής επισκεφθεί την ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου NASDAQ, και ειδικά το τμήμα που είναι αφιερωμένο στις νέες εισαγωγές εταιρειών, μένει σχεδόν άναυδος.

  Από τις 43 νέες εισαγωγές κατά το διάστημα από την 2α μέχρι την 8η Φεβρουαρίου, οι 26 είναι SPAC που συγκέντρωσαν λίγο κάτω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ναι, σε διάστημα μόνο μίας εβδομάδας! 

Ο χορός λοιπόν συνεχίζεται, και όλο και περισσότεροι επενδυτές σηκώνονται να χορέψουν. Όπως είχαμε δει σε προηγούμενη αναφορά μας στο φαινόμενο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πολλές εταιρείες διαλέγουν αυτή την μέθοδο έμμεσης εισαγωγής, λόγοι που έχουν να κάνουν κυρίως με την ταχύτητα, την σιγουριά και την απλότητα της διαδικασίας.

Μετά την μεγάλη άνθηση των SPACs μέσα στο 2020, το 2021 έχει μπει ακόμα πιο δυναμικά και, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, είναι βέβαιο πως το περσινό ρεκόρ θα καταρριφθεί αρκετά εύκολα. Προς το παρόν, οι ενστάσεις που ακούγονται από διάφορες μεριές και έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός πως οι εταιρείες που εισάγονται έμμεσα στο χρηματιστήριο απορροφώμενες από τα SPACs βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο της ζωής τους και δεν έχουν ελεγχθεί σχολαστικά, μάλλον πέφτουν στο κενό.

Τελευταίο παράδειγμα, η δημόσια κριτική της Hindenburg Research στην Clover, η οποία μπήκε στο χρηματιστήριο πρόσφατα απορροφηθείσα από ένα από τα πολλά SPAC που οργάνωσε μέσα στο 2020 ο γνωστός επενδυτής Chamath Palihapitiya. Η Hindenburg υποστήριξε πως η Clover έχει παραπλανήσει τους επενδυτές, οι οποίοι όμως δεν φαίνεται να συγκινούνται πολύ αφού η πτώση που ακολούθησε την δημοσιοποίηση των κατηγοριών της Hindenburg δεν κράτησε πάνω από τρεις μέρες.

Εμείς θα ρίξουμε σήμερα μία γρήγορη ματιά σε δύο αρκετά ενδιαφέροντα SPAC που έχουν ήδη βρει τις εταιρείες που θα απορροφήσουν.  

Decarbonization Plus Acquisition Corporation

Την προηγούμενη Παρασκευή η μετοχή της εταιρείας-οχήματος με το ενδιαφέρον όνομα Decarbonization Plus Acquisition Corporation (DCRB NASDAQ) σημείωσε ισχυρή άνοδο της τάξεως του 25% όταν κυκλοφόρησαν πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, πως θα απορροφήσει την Hyzon Motors, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη συστημάτων κίνησης μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων με την χρήση κυψελών υδρογόνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Hyzon σχεδιάζει τους κινητήρες που θα παράγουν ενέργεια αλλά και τα συστήματα μετάδοσης των φορτηγών, δεν σκοπεύει όμως να ασχοληθεί με την παραγωγή άλλων μερών των οχημάτων. Η Hyzon έχει αρκετούς σημαντικούς μετόχους μειοψηφίας, όπως την μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Total και την οικογένεια Piech (βασικούς μετόχους της Porsche και της Volkswagen), ενώ βασική μέτοχος είναι η ασιατική Horizon που θα κατέχει σχεδόν το 50% των μετοχών της Hyzon μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης.

Σύμφωνα με την εταιρική της παρουσίαση, η Hyzon έχει ήδη εξοπλίσει 500 οχήματα με τα συστήματά της, προβλέπει κύκλο εργασιών περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2021 και εκτιμά πως με βάση τις παραγγελίες που έχει ήδη λάβει, το 2023 ο κύκλος εργασιών της θα φθάσει σχεδόν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι, πάντα σύμφωνα με την εταιρεία, πως ο συνολικός κύκλος εργασιών για την επόμενη πενταετία εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 10 δις δολάρια. Στην τιμή των 16,5 δολαρίων που βρίσκεται αυτή την στιγμή η μετοχή της DCRB, η εκτιμώμενη χρηματιστηριακή αξία, μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης και την εισαγωγή όλων των μετοχών στο χρηματιστήριο, είναι περίπου 4,5 δισ. δολάρια.

Αν συγκρίνει κανείς αυτή την αποτίμηση με την αντίστοιχη άλλων εταιρειών που φιλοδοξούν να δραστηριοποιηθούν στον ίδιο χώρο, είναι προφανές πως αν η Hyzon πετύχει αυτά που υπόσχεται θα δώσει μεγάλα κέρδη στους μετόχους της. Εδώ είναι απαραίτητο να πούμε πως ο εταιρικός μετασχηματισμός θα ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και μάλλον όχι πριν το τέλος του Απριλίου.

Genius Sports

Η Genius Sports, που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, δραστηριοποιείται σε ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο. Την συλλογή ζωντανών δεδομένων από αθλητικά γεγονότα, την επεξεργασία τους και την διαβίβασή τους στις εταιρείες αθλητικού στοιχηματισμού. Τον Οκτώβριο του 2020 συμφώνησε να απορροφηθεί από την εταιρεία dMY Technology Group (DMYD NYSE), πράγμα που σημαίνει πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός και η νέα εταιρεία θα αλλάξει σύμβολο διαπραγμάτευσης και θα υιοθετήσει το GENI.

Η Genius Sports είναι από τις πρωτοπόρες εταιρείες του χώρου, ο οποίος προβλέπεται να γνωρίσει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια καθώς έχει αρχίσει η σταδιακή νομιμοποίηση του στοιχηματισμού πάνω σε αθλητικά γεγονότα στις Η.Π.Α. Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με αθλητικές ομοσπονδίες όπως το N.B.A. στις Η.Π.Α. και η Premier League στην Αγγλία, καθώς και με εταιρείες στοιχηματισμού όπως η Αμερικανική Fan Duel.

Η εταιρεία έχει ήδη αξιόλογη δραστηριότητα, ο κύκλος εργασιών για το 2021 αναμένεται να φθάσει τα 190 εκατομμύρια δολάρια και το 2022 τα 240, ενώ τα κέρδη EBITDA θα φθάσουν τα 35 και τα 68 εκατομμύρια αντίστοιχα, αριθμοί που δεν είναι εντυπωσιακοί αλλά αποτελούν καλή βάση για την συνέχεια, καθώς η αγορά στην οποία δραστηριοποιείται προβλέπεται να αναπτύσσεται δυναμικά για αρκετά ακόμα χρόνια.

Βέβαια, οι προκλήσεις δεν είναι λίγες, κυρίως από τον ανταγωνισμό που προσπαθεί να μπει δυνατά στην αγορά και να εξουδετερώσει το πλεονέκτημα που έχει η Genius ως μία εκ των πρωτοπόρων, αλλά και από την αργή διαδικασία αδειοδότησης των δραστηριοτήτων της στις Η.Π.Α. καθώς προχωρά η νομιμοποίηση του αθλητικού στοιχηματισμού.

Οι επενδυτές πάντως είναι αρκετά αισιόδοξοι και έχουν ήδη ανεβάσει την τιμή της μετοχής της DMYD, με αποτέλεσμα στην σημερινή τιμή, κοντά στα 20 δολάρια, η χρηματιστηριακή αξία που θα έχει η εταιρεία μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών απορρόφησης να είναι κοντά στα 3,6 δισ. δολάρια. Παρά το πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο δραστηριοποίησης και τις προοπτικές ανάπτυξης, ευχής έργο θα ήταν να δει κανείς μία διόρθωση της τιμής της πριν αποφασίσει να την αγοράσει, χωρίς αυτό να αποκλείει καλές αποδόσεις για όποιον το κάνει τώρα, δεδομένης της επενδυτικής ευφορίας που πλημμυρίζει αυτή την εποχή τις χρηματιστηριακές αγορές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.