Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ισχύουν και για την Εκκλησία

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ισχύουν και για την Εκκλησία

Αιφνιδιασμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα αυστηρό lockdown μιας εβδομάδας εμφανίζονται οι ιεράρχες. Και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υπακούσουν αλλά να εφαρμόσουν τα μέτρα που ίσχυσαν την περίοδο των εορτών.

Μόνο που οι νόμοι και οι αποφάσεις ισχύουν για όλους και αν μη τι άλλο το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου περί «απείθειας» δεν είναι και το καλύτερο δυνατό.

Η πανδημία έχει αλλάξει τα πάντα και είναι δεδομένο πως σε έκτακτες περιπτώσεις λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Το ίδιο αιφνιδιασμένοι με τους ιεράρχες και τους κληρικούς, για παράδειγμα, δηλώνουν και οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου που είχαν αρχίσει να αξιοποιούν με τις όποιες δυσκολίες, το click away. Δεν δήλωσαν, όμως, ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά την περίοδο των εορτών.

Η διαμαρτυρία των ιεραρχών ως προς τον αιφνιδιασμό ενδεχομένως να έχει βάση. Όλοι αιφνιδιάστηκαν το προηγούμενο Σάββατο. Εκτός, βέβαια, από τους ειδικούς επιστήμονες που έβλεπαν μπροστά τους το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το έργο που οδήγησε στο lockdown του Νοεμβρίου με την ανησυχία να είναι έκδηλη ειδικά την περίοδο που συζητούσαν το άνοιγμα των σχολείων.

Το να προχωρούν, όμως, οι Ιεράρχες σε μια απόφαση που να λέει πως δεν θα ακολουθήσουν τις νέες κυβερνητικές οδηγίες, οι οποίες σημειωτέον προβλέπουν κλείσιμο των εκκλησιών ακόμη και για λειτουργίες με ελάχιστο αριθμό πιστών, και να δηλώνουν αποφασισμένοι να τελέσουν κανονικά τη θεία λειτουργία των Θεοφανίων προκαλεί ερωτήματα.

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε ανάλογες αποφάσεις που εφαρμόσθηκαν δεν έχουν εκλείψει. Αντιθέτως η ανησυχία των επιστημόνων έχει αυξηθεί και λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και εξαιτίας του νέου μεταλλαγμένου στελέχους που εμφανίζει μεγαλύτερο βαθμό μεταδοτικότητας.

Και τα Θεοφάνια είναι μια εορτή κατά την οποία οι πιστοί που μετέχουν στο συγκεκριμένο μυστήριο είναι περισσότεροι από αυτούς των υπόλοιπων εορταστικών ημερών των χριστουγέννων καθιστώντας ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση και το ενδεχόμενο δημιουργίας εστιών υπερμετάδοσης.

Η προσπάθεια σύγκρισης με τα σούπερ μάρκετ και άλλες ανάλογες περιπτώσεις είναι τουλάχιστον ατυχής. Οπως και η αναφορά της Ιεράς Συνόδου στο εμβόλιο που αν μη τι άλλο δύναται να την εκλάμβει κάποιος ως πολιτική παρέμβαση και μάλιστα με αντιπολιτευτική διάθεση αφού ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί την κυβέρνηση για το θέμα του εμβολιασμού εγείροντας ζήτημα εξυπηρέτησης «αλλότριων σκοπών».

Η «έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες», δύναται να χαρακτηριστεί αιχμή.

Ακόμη περισσότερο όμως η αναφορά ότι «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους».