Οι 21 «αήττητες» μετοχές για το 2021

Οι 21 «αήττητες» μετοχές για το 2021

Η φετινή χρονιά δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για την παγκόσμια οικονομία καθώς η πανδημία καλπάζει και η ανάκαμψη είναι ορατή μόνο… με κιάλια, ενώ και στις αγορές αυξάνονται οι «κασσάνδρες» που πιστεύουν ότι τα χρηματιστήρια θα ξεμείνουν από δυνάμεις. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μετοχές που τυγχάνουν καθολικής αναγνώρισης και εκτίμησης από τους αναλυτές. Είναι οι μετοχές για τις οποίες τουλάχιστον 9 στους 10 αναλυτές επενδυτικών οίκων και χρηματιστηριακών δίνουν σύσταση «αγορά».

Μη νομίζετε ότι στη λίστα υπάρχουν μόνο τεχνολογικοί κολοσσοί. Οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας αναγκάζουν τους αναλυτές να συμπεριλάβουν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγωγής και διανομής πετρελαίου, ενώ βλέπουμε και retailers, εταιρείες του ευρύτερου κλάδου της υγείας, εταιρεία αεροδιαστημικής και φυσικά κυριαρχεί ο τεχνολογικός κλάδος. Να σημειώσουμε βέβαια ότι οι συστάσεις των ειδικών πολλές φορές επαληθεύονται αλλά και άλλες τόσες διαψεύδονται. Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμες γιατί δίνουν το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην αγορά.

Θα χωρίσουμε τις μετοχές σε 4 κατηγορίες, σύμφωνα με τα buy ratings που δίνουν ο αναλυτές και συγκεντρώνει η FactSet.

Στην πρώτη κατηγορία είναι 2 μετοχές που έχουν buy ratings σε ποσοστό 100%, η Assurant και η Teledyne Technologies.

Assurant: Η μετοχή της ασφαλιστικής εταιρείας από τη Ν. Υόρκη σημειώνει πτώση της τάξης του 2,5% μέσα στο 2021, ενώ το 2020 ενισχύθηκε κατά 4%. Δεν έχουν αυξηθεί οι αναλυτές που δίνουν σύσταση «αγορά» τις τελευταίες εβδομάδες όμως η Assurant απολαμβάνει τη στήριξή τους σε ποσοστό 100%.

Teledyne Technologies: Απώλειες 2% μέσα στο 2021 και για τη μετοχή της εταιρείας που εξειδικεύεται στην ψηφιακή απεικόνιση και σε ηλεκτρονικές λύσεις της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Στις αρχές του έτους η Teeldyne ανακοίνωσε την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής καμερών θερμικής απεικόνισης στον κόσμο, FLIR, έναντι 8 δισ. δολαρίων.

Στη δεύτερη κατηγορία είναι 3 μετοχές με ποσοστό buy ratings 95% και 96%, δύο εκ των οποίων είναι πετρελαϊκές.

ConocoPhillips: Η πετρελαϊκή από το Τέξας έχει δει τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 8,2% μέσα στο 2021. Στα αποτελέσματα δ’ τριμήνου εμφάνισε ζημιές της τάξης των 200 εκατ. δολαρίων για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των προσδοκιών. Προφανώς οι προοπτικές θα είναι πολύ καλύτερες καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία.

Amazon: Ο γνωστός και μη εξαιρετέος γίγαντας του διαδικτύου ενισχύεται μόλις κατά 1,7% το 2021 μετά το εντυπωσιακό β’ εξάμηνο του 2020. Μπορεί η είδηση των ημερών να είναι η αποχώρηση του Μπέζος, όμως η «κληρονομία» που αφήνει είναι τεράστια και οι προοπτικές της εταιρείας επίσης. Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι αν θα καταφέρουν οι τεχνολογικές μετοχές να επαναλάβουν το θρίαμβο του 2020 όταν η Amazon σημείωσε κέρδη 76%, αλλά αν θα δεχτούν πιέσεις.

Phillips 66: Άνοδο 2,4% σημειώνει μέσα στο 2021 η μετοχή της… συμπατριώτισσας της ConocoPhillips, η οποία εμφάνισε ζημιές άνω των 580 εκατ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο. Το 2020 θέλει να το ξεχάσει, όπως όλες οι εταιρείες του κλάδου.

Στην τρίτη κατηγορία είναι 8 μετοχές με buy ratings σε ποσοστό από 90% έως 94%.

Pioneer Natural Resources (94%): Άλλη μία πετρελαϊκή μετοχή που δεν έχει κανένα sell rating. Η μετοχή της Pioneer ενισχύεται κατά 10,5% μέσα στο 2021. Πριν λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε την εξαγορά της Parsley Energy έναντι 4,5 δις. δολαρίων.

Alexandria Real Estate, Teleflex: Οριακές μεταβολές για τις μετοχές των δύο αυτών εταιρειών μέχρι στιγμής, ωστόσο έχουν buy rating σε ποσοστό 92%.

Diamondback Energy: Άλλη μία εκπρόσωπος του Τέξας, της οποίας ωστόσο η μετοχή εντυπωσιάζει με κέρδη 32% μέσα στο 2021.

Alphabet: Η μητρική της Google κερδίζει μόλις 18,5% φέτος…

Microsoft: Κέρδη 10,5% για την Microsoft το 2021. Όπως και η Alphabet, έχει buy ratings σε ποσοστό 91%.

T-Mobile: Μετά το +72% του 2020 η μετοχή της T-Mobile δεν έχει καταφέρει να βρεθεί σε θετικό έδαφος φέτος. Ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα.

Howmet Aerospace: Μικρή άνοδος 2,8% μέχρι στιγμής φέτος. Η εταιρεία ανακοίνωσε προχθές μειωμένα έσοδα και κέρδη για το δ’ τρίμηνο και έκανε λόγο για έσοδα άνω των 5 δισ. δολαρίων στο σύνολο του 2021.

Στην τέταρτη κατηγορία είναι 8 μετοχές με ποσοστά buy ratings 88% και 89%.

Fiserv: Η μετοχή της ενισχύεται μόλις κατά 0,8% φέτος.

General Motors: Εντυπωσιακή άνοδος 32,6% για τη μετοχή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας το 2021.

Laboratory Corporation of America: Κέρδη 10,4% το 2021 για τη μεγαλύτεςρη εταιρεία κλινικών εργαστηρίων στον κόσμο.

ServiceNow: Άνοδο της τάξης του 11% σημειώνει η εταιρεία λογισμικού από την Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια η οποία εξειδικεύεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων.

Nike: Σχεδόν αμετάβλητη η μετοχή του παγκόσμιου leader στο retail. Μπορεί να αποχωρεί από την ελληνική αγορά αλλά οι αναλυτές δίνουν σύσταση buy σε ποσοστό 88%.

Etsy: Εντυπωσιακή άνοδο 28,5% καταγράφει η μετοχή της Etsy στις αρχές του νέου έτους, συμπληρώνοντας δύο χρόνια ανάπτυξης. Το e-commerce κερδίζει συνεχώς έδαφος και οι αναλυτές δίνουν buy rating σε ποσοστό 88%.

Jacobs Engineering: Μικρή άνοδος για τη μετοχή της εταιρείας τεχνικών επαγγελματικών υπηρεσιών μέχρι στιγμής φέτος. Μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις κομματικές δωρεές.

Cigna: Άνοδο 2% σημειώνει η μετοχή της φέτος. Χθες, η Cigna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου, εμφανίζοντας χαμηλότερα των προσδοκιών κέρδη αλλά και υψηλότερα των εκτιμήσεων έσοδα.