Ο Τζόνσον εξετάζει να μοιραστεί δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca με την ΕΕ
Telegraph

Ο Τζόνσον εξετάζει να μοιραστεί δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca με την ΕΕ

Να μοιραστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάζονται στην Ολλανδία εξετάζει ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την Telegraph, μια κίνηση που εφόσον πραγματοποιηθεί ερμηνεύεται ως χείρα φιλίας από τον Βρετανό πρωθυπουργό προς την ΕΕ, την ώρα που το μπλοκ είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών.

Σύμφωνα και με τη δημοσιογράφο του BBC Laura Kuenssberg, o Μπόρις Τζόνσον συζήτησε για τα εμβόλια με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την παροχή δόσεων.

Σε tweet της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός μίλησε χθες στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα εμβολίων - Το Νο 10 (σ.σ. η πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ) κρατάει χαμηλούς τόνους μετά τις δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν το Σαββατοκύριακο».

Η πρόεδρος της Κομισιόν απείλησε με αποκλεισμό των εξαγωγών του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει πρώτα τις δόσεις που της αναλογούν με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει.

«Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη, προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες», δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ Funke.