Ο Τσίπρας ξαναβλέπει στον καθρέπτη τον Πολάκη

Ο Τσίπρας ξαναβλέπει στον καθρέπτη τον Πολάκη

Η προσπάθεια να στρίψει το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ προς την σοσιαλδημοκρατία έληξε άδοξα. Η συναίνεση δεν βρίσκεται στο DNA των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έχει ανοιχτά επιλέξει το σκληρό ροκ και την πόλωση με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να ξαναβλέπει στον καθρέπτη το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε και επανέλαβε όσα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει υποστηρίξει σε αναρτήσεις του την περίοδο της κρίσης του κορονοιού επενδύοντας στην σκανδαλολογία και τη λασπολογία. Και ήταν φυσικό επακόλουθο ο Παύλος Πολάκης να θυμηθεί «ένδοξες ημέρες» του κυβερνητικού παρελθόντος εξαπολύοντας μια ακόμη επίθεση μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας στο Facebook κατά του επιχειρηματία που έχει στοχοποιήσει με αφορμή την υπόθεση της κατασκευής μασκών και της επένδυσης στην Λάρισα.

Ο Παύλος Πολάκης εξ αρχής ετάχθη υπέρ του «μετά θα λογαριαστούμε». Ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε την ανακοίνωση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Και υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών επέλεξε την πόλωση εξαπολύοντας διαρκώς επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Αυτό έπραξε και χθες μιλώντας στη Βουλή για «κλεφτόδεντρα», «δωράκια» σε επιχειρηματίες και αναφορές σε δήθεν σκάνδαλα σε βάρος των πολιτών. Ότι δηλαδή αναφέρει ο Παύλος Πολάκης.

Η σχέση των δύο ανδρών είναι στενή. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε και στο εσωτερικό του κόμματός του με στελέχη που ζητούσαν να «μαζέψει» λίγο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κατά την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Φευ, οι περισσότεροι άλλωστε ανέφεραν και εντός και εκτός κόμματος πως ο Πολάκης είναι ο Τσίπρας και ο Τσίπρας είναι ο Πολάκης. Το πρόσωπο που βγαίνει προς τα έξω και «χτυπά» δικούς και ξένους όταν αυτοί βάλουν κατά του Αλέξη Τσίπρα ή όταν ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να πει ο ίδιος αυτά που λέει ο στενός συνεργάτης του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μάιο του 2019, με αφορμή την αήθη επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας την μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Έσυρε ουσιαστικά όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν υπέρ του Πολάκη και υπό τον φόβο μη τυχόν κάποιοι κάνουν πράξη τις προειδοποιήσεις του και τις αντιρρήσεις τους για τη συμπεριφορά του τότε αναπληρωτή υπουργού υγείας.

Το ζήτημα είναι ότι με αυτή τη στάση ο Αλέξης Τσίπρας είχε στηρίξει με μοναδικό τρόπο τον στενό του συνεργάτη. Και είχε δείξει, όπως και τώρα πράττει, ότι η πορεία τους είναι κοινή.

Άλλωστε στην παρούσα φάση ο Παύλος Πολάκης, αλλά και άλλοι, χρειάζονται για το σκληρό ροκ. ΤΟ συνέδριο έχει μετατεθεί για το απώτερο μέλλον και η στροφή στη σοσιαλδημοκρατία μπορεί να περιμένει. Ο φόβος μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι πιο ισχυρό κίνητρο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι πιο εύκολη μια τακτική πόλωσης και μια ρητορική αντιδεξιά από τη διαμόρφωση ενός προγράμματος με αρχή μέση και τέλος.

Σε κάθε περίπτωση το σκληρό ροκ είναι αυτό που μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο το προσεχές διάστημα. Και να επιτρέψει να θαφτούν κάτω από το χαλί οι όποιες γκρίνιες και διαφοροποιήσεις. Κυρίως δε να ξεχαστεί και η εικόνα των δημοσκοπήσεων που ούτως ή άλλως αποδίδονται εκ νέου στα ΜΜΕ που η Κυβέρνηση «χρηματοδοτεί» όπως ο Παύλος Πολάκης έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει, ειδικά το τελευταίο διάστημα...