Ο Τ. Ερντογάν θέλει να ελέγξει την τράπεζα των Κεμαλιστών

Ο Τ. Ερντογάν θέλει να ελέγξει την τράπεζα των Κεμαλιστών

Εδώ και μερικές μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκρίνει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για να τεθεί υπό έλεγχο της κυβέρνησης η Isbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Το 28% της Isbank ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και η εν λόγω τράπεζα. Ο Ατατούρκ κληροδότησε τις μετοχές του στο κόμμα το 1938. 

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν εισπράττει μέρισμα από την Isbank και τα όποια κέρδη πηγαίνουν σε ιδρύματα. Η Isbank κατέχει επίσης σημαντικά μερίδια σε περισσότερες από δώδεκα μεγάλες εταιρείες, όπως η Sisecam, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής επίπεδου γυαλιού στην Ευρώπη.

Από το 2015 ο Ερντογάν διαμαρτύρεται λέγοντας ότι «είναι ανήθικο ένα κόμμα να κατέχει ποσοστό στην τράπεζα». Ένας από τους συμβούλους του Ερντογάν, ο Γιγκίτ Μπουλούτ, είχε ζητήσει το 2016 την εθνικοποίηση της Isbank, όταν ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου χαρακτήρισε τον πρόεδρο «δικτατορίσκο».

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Ερντογάν ζήτησε έρευνα για το γεγονός ότι τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας διορίστηκαν από το CHP. Τον Φεβρουάριο του 2019 επανήλθε λέγοντας ότι το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει ποιος θα ελέγξει την τράπεζα.

Η Isbank τονίζει πως οποιαδήποτε προσπάθεια κρατικοποίησής συνιστά οικονομικό έγκλημα, ζητώντας να τεθεί το θέμα σε δημόσιο πολιτικό διάλογο και έχει επικαλεστεί την ανάγκη να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας, προκειμένου να μην απειληθεί η σταθερότητα της οικονομίας.

AP PHOTO