Ο ΟΗΕ συναινεί σε πολυεθνική στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στην Αφρική

Ο ΟΗΕ συναινεί σε πολυεθνική στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στην Αφρική

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα ομόφωνα μια απόφαση με την οποία χαιρετίζει την ανάπτυξη μιας αφρικανικής δύναμης για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές στην περιοχή του Σαχέλ.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο καταρτίστηκε από τη Γαλλία, υιοθετήθηκε κι από τα δεκαπέντε κράτη μέλη, αφού το Παρίσι και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε μια συμφωνία για το περιεχόμενό του.

Το κείμενο χαιρετίζει την ανάπτυξη των στρατευμάτων της λεγόμενης Ομάδας των Πέντε του Σαχέλ (G5) — Μαλί, Μαυριτανία, Νίγηρας, Τσαντ, Μπουρκίνα Φάσο — χωρίς ωστόσο να δίνει στη δύναμη αυτή την εντολή του ΟΗΕ να διεξαγάγει εξ ονόματός του αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Ζητεί επίσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναφέρει σε δύο μήνες στο Συμβούλιο «προβλήματα που ενέσκηψαν και μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν» στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας χρηματικής συνεισφοράς του Οργανισμού.

Ως προς αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την 5η Ιουνίου ότι θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι θέλει να δώσει το παράδειγμα σε «άλλους εταίρους» της G5.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δίσταζαν να συναινέσουν στη χρηματοδότηση της αποστολής από τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ουάσινγκτον, ο βασικός χρηματοδότης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, επιδιώξει να μειώσει δραστικά τις δαπάνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι θα οργανωθεί «σύντομα» μια διάσκεψη δωρητών αλλά υπενθυμίζεται ότι επαφίεται στις ίδιες τις χώρες της G5 να «δώσουν (στη δύναμη που ανέπτυξαν) τους πόρους που έχει ανάγκη».

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ επισήμανε το γεγονός ότι το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΣΑ και πρόσθεσε ότι αυτό επιδεικνύει τη «μέγιστη πολιτική στήριξη» της διεθνούς κοινότητας στη δύναμη της G5 που αναπτύχθηκε στο Σαχέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Wikimedia Commons