Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, 16:48

-A +A

Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της εστίασης - Τι αλλάζει από Δευτέρα

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, 16:48
Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της εστίασης - Τι αλλάζει από Δευτέρα
-A +A

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης για να ανοίξουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα

Οι καταστηματάρχες διαμορφώνουν τους χώρους εστίασης αφού τα τραπεζοκαθίσματα θα μειωθούν στις περισσότερες περιπτώσεις προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα τέκνα. Παράλληλα θα είναι υποχρεωτική  η χρήση μάσκας για το προσωπικό και προαιρετική για τους πελάτες, ενώ θα υπάρχει και χρήση αντισηπτικών.

Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε οδηγό που δίνει απλές και πρακτικές οδηγίες προσαρμογής των καταστημάτων στη νέα κανονικότητα που έχει δημιουργηθεί.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται οδηγίες για το πώς θα παραλαμβάνονται οι πρώτες ύλες και πώς θα αποθηκεύονται τα τρόφιμα καθώς και οδηγίες για το προσωπικό.

Επίσης, αναφέρονται τα ειδικά μέτρα για το σέρβις, την παραλαβή από το κατάστημα (take away) και τη διανομή, τον τρόπο αποθήκευσης των τροφίμων, καθώς και τι πρέπει να γίνει όταν εντοπιστούν ύποπτα συμπτώματα, που παραπέμπουν σε κορονοϊό, σε εργαζομένους.Παράλληλα ζητείται να διαμορφωθεί πρόγραμμα σταδιακής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να ενθαρρύνουν την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών. Στον οδηγό αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός με έμφαση στον φυσικό αερισμό.

Οι υπεύθυνοι καλούνται επίσης να ενισχύσουν νέους τρόπους παραγγελιών, όπως για παράδειγμα πίνακες σταθερών μενού ή οθόνες, μενού σε app ή μενού με δυνατότητα λήψης σε smartphones. Τα 10 βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν οι πελάτες, σύμφωνα με τον οδηγό του ΕΦΕΤ, είναι τα εξής:

- Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

- Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασανσέρ.

-Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση

- Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών

- Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη

- Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις

- Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)

-Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)

- Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)

- Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προσωπικό και οι διανομείς πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα