Ο Ντάνι Γουόρντ είναι η «ασπίδα» της Ουαλίας

Ο Ντάνι Γουόρντ είναι η «ασπίδα» της Ουαλίας

Ο Ντάνι Γουόρντ δεν έχει παίξει ούτε ένα ματς εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον υπηρεσιακό προπονητή της Ουαλίας, Ρόμπερτ Πέιτζ, να του δώσει τη θέση του βασικού τερματοφύλακα στο EURO. O κίπερ της Λέστερ ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στο 1-1 κόντρα στην Ελβετία. Απόψε, όμως, έχει μια ακόμη πιο δύσκολη αποστολή με αντίπαλο την Τουρκία (19:00, ANT1) για τη δεύτερη αγωνιστική του πρώτου ομίλου στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Μπακού.

Τρεις είναι οι λόγοι που οι «δράκοι» περιμένουν πως το ματς θα είναι ειδικών συνθηκών: η Τουρκία ψάχνει αντίδραση μετά το 3-0 από την Ιταλία. Αν δεν πάρουν τη νίκη, οι πιθανότητές τους να περάσουν στην επόμενη φάση θα μειωθούν δραματικά. Επειτα, στο Αζερμπαϊτζάν θα είναι ουσιαστικά γηπεδούχοι. Αναμένονται περισσότεροι από 30.000 οπαδοί που θα τους υποστηρίζουν. Τέλος, είναι και η ζέστη. Την ώρα του αγώνα θα έχει 32 βαθμούς Κελσίου, όχι ακριβώς οι συνθήκες που έχουν συνηθίσει οι Ουαλοί.

Σύντομα, ο Γουόρντ θα γίνει 28 ετών, αλλά στην καριέρα του δεν έχει γράψει καν 100 συμμετοχές με τους διάφορους συλλόγους που έχει αγωνιστεί. Στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας του ήταν δεύτερη και 3η επιλογή στην Λίβερπουλ, ενώ τώρα είναι η ρεζέρβα του Κάσπερ Σμάιχελ στην Λέστερ. Η έλλειψη αγώνων, πάντως, δεν τον επηρέασε στην πρεμιέρα όπου έκανε σειρά σωτήριων επεμβάσεων που κράτησαν την ομάδα του «ζωντανή» στο κυνήγι ενός θετικού αποτελέσματος που στο τέλος πήρε.

Το 2016 εξαιτίας μιας ενόχλησης του βασικού κίπερ της Ουαλίας, Γουέιν Χένεσι, άρχισε στο πρώτο ματς του EURO, τη νίκη με 2-1 κόντρα στην Σλοβακία, μια ιστορική στιγμή για το συγκρότημα. Ενας τραυματισμός του Χένεσι τον περασμένο χειμώνα τον ώθησε ξανά στο προσκήνιο. Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του και έκτοτε έχει γράψει επτά από τις 14 συμμετοχές του με τους «δράκους». «Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, οι τερματοφύλακες δεν έχουμε τόσο ανάγκη τα ματς. Είναι απαραίτητο, ωστόσο, να είμαστε νοητικά προετοιμασμένοι και να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας πώς μπορούμε να κρατήσουμε τη μπάλα μακριά από την εστία μας», λέει.

Η δουλειά τους στους συλλόγους ως επί το πλείστον είναι να πιέζει τον βασικό κίπερ, να τον κρατάει σε εγρήγορση υπενθυμίζοντάς του πως μπορεί να του πάρει τη θέση, να μην του επιτρέψει να χαλαρώσει και να νιώσει σίγουρος. Αυτό κάνει και στις «αλεπούδες» για τον Σμάιχελ. Την σεζόν 2020-21 έπαιξε σε μόλις πέντε ματς Κυπέλλων. Με αρκετές ομάδες της Premier League να γνωρίζουν για τα υψηλά στάνταρ αφοσίωσής του, περιμένουν να δουν πως θα συνεχίσει στο EURO γιατί υπάρχουν πολλές ενδιαφερόμενες.