Ο «νόμος του Βενγκέρ» για να δούμε περισσότερα γκολ στο ποδόσφαιρο

Ο «νόμος του Βενγκέρ» για να δούμε περισσότερα γκολ στο ποδόσφαιρο

Στα χρόνια του στην Αρσεναλ, προτού ακόμη και οι οπαδοί στραφούν εναντίον του, για τον Αρσέν Βενγκέρ υπήρχε ένα σύνθημα: «Arsene knows best». Τώρα, το αν όντως εκείνος ξέρει καλύτερα θα φανεί και στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Από το νέο του πόστο ως Υπεύθυνος για την Ανάπτυξη του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου στη FIFA, έκανε προτάσεις για την αλλαγή του οφσάιντ που θα δοκιμαστεί στο πρωτάθλημα της Κίνας. Αν η δοκιμή πιάσει ίσως να προκαλέσει επανάσταση και να κάνει το ποδόσφαιρο ακόμη πιο επιθετικό. Τουλάχιστον, αυτό ελπίζει η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Ο «νόμος του Βενγκέρ», όπως τον αποκαλούν κάποια μέλη της IFAB, του Συμβουλίου που διαφυλάττει και εξελίσσει τους κανόνες του παιχνιδιού, θα δώσει στους επιτιθέμενους σημαντικό πλεονέκτημα αφού θα καταλογίζεται παράβαση οφσάιντ, μόνο αν υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον αμυνόμενο. Τί λέει, όμως, η πρόταση; Οτι το παιχνίδι θα συνεχίζεται κανονικά αρκεί κάποιο μέρος του επιτιθέμενου με το οποίο επιτρέπεται να σκοράρει βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον αμυνόμενο. Σε περίπτωση, δηλαδή, που το ένα πόδι του επιτιθέμενου εξέχει, αλλά το σώμα του «καλύπτεται» από τον αμυνόμενο τότε δεν υπάρχει οφσάιντ. Τώρα, ισχύει πως ο παίκτης είναι οφσάιντ αν κάποιο μέρος του σώματός του με το οποίο επιτρέπεται να σκοράρει βρίσκεται μπροστά από τον αμυνόμενο.

«Θα κάνουμε τις δοκιμές για να δούμε αν μπορούμε να αλλάξουμε τον κανονισμό του οφσάιντ, ο οποίος έχει αλλάξει μόλις δύο φορές στα 135 χρόνια ζωής της IFAB», είπε ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή από την κατάργηση του αριθμού των αμυντικών μεταξύ του επιτιθέμενου και του τέρματος από τρεις σε δύο.

«Με την ταχύτητα που έχει πλέον το άθλημα, αλλά και το VAR, μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε ένα νέο κανονισμό που να επιτρέπει περισσότερη επίθεση», πρόσθεσε ο Ινφαντίνο που παρουσίασε ένα στατιστικό: στην Premier League δίνονται τέσσερα οφσάιντ ανά ματς. Με το νέο κανονισμό θα έπεφταν στα δύο, ενώ τα ακυρωθέντα γκολ για οφσάιντ θα μειώνονταν επίσης κατά 50%. Ωστόσο, ο CEO της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μαρκ Μπούλιγχαμ, παραμένει σκεπτικός. «Πρέπει να δούμε, όμως, και το σενάριο που οι ομάδες θα γίνονταν πιο αμυντικές για να μην δίνουν χώρους στους επιτιθέμενους», τόνισε.

Αν το πείραμα πετύχει και αλλάξει ο κανονισμός – μάλλον από το 2023 – τότε ίσως να αλλάξει κι αυτή η αίσθηση που έχει δημιουργήσει το VAR πως επιτίθεται στην... ψυχή του παιχνιδιού που είναι τα γκολ, μια και ολοένα και περισσότερο ακυρώνονται γκολ για διαφορές εκατοστών ή και χιλιοστών που στην πραγματικότητα δεν δίνουν ουσιαστικό αβαντάζ στους επιτιθέμενους.

Οσοι πάλι έχετε απογοητευθεί με το VAR μην περιμένετε να... φύγει. Η FIFA προωθεί δύο νέα πρότζεκτ. Το ένα είναι το «VAR Light». Αυτό το «ελαφρύ» σύστημα προβλέπεται να εφαρμόσει την τεχνολογική αλλαγή σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας του ποδοσφαίρου ακόμη και στα πιο φτωχά τουρνουά ανά τον κόσμο. Θα λειτουργεί με λιγότερους διαιτητές VAR και λιγότερες κάμερες. Παράλληλα, μ' αυτό εξελίσσεται και το πρότζεκτ των «διαιτητών – ρομπότ», δηλαδή της ημι-αυτοματοποιημένης τεχνολογίας εντοπισμού οφσάιντ. Δοκιμάστηκε τον προηγούμενο μήνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και ο Ινφαντίνο δεν αποκλείει να το δούμε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.

Κι από τις προτάσεις στις... αποφάσεις. Αλλαξε και πάλι ο κανονισμός για την συμμετοχή των χεριών στα γκολ. Την περασμένη κι αυτή την σεζόν κάθε επαφή – ακόμη και ακούσια – του χεριού με τη μπάλα σε φάση που οδηγούσε σε γκολ, σήμαινε ακύρωση. Τώρα, αυτό αλλάζει. Θα ακυρώνεται μόνο αν τα χέρια βοηθούν στο να σκοράρει κάποιος κι ας είναι άθελά του. Δεν ακυρώνεται αν το γκολ σημειωθεί σε φάση όπου συμπαίκτης του σκόρερ αγγίξει τη μπάλα άθελά του.

Επιβεβαιώθηκε, δε, πως παραμένει παράβαση αν ένας αμυνόμενος ακουμπήσει εκούσια τη μπάλα με τα χέρια του, ενώ ξεκαθαρίστηκε πως από το EURO του καλοκαιριού και μετά πως χέρι θα δίνεται όταν οι διαιτητές θεωρούν πως οι παλάμες ή τα χέρια ενός αμυνόμενου διευρύνουν το σώμα με αφύσικο τρόπο. Οι διαιτητές θα αποφασίζουν με το δικό τους κριτήριο κι αυτό φυσικά θα προκαλέσει αντιδράσεις αφού παρόμοιες φάσεις θα σφυρίζονται με διαφορετικό τρόπο.