ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση - Έωλο το πολιτικό σκηνικό

Ο Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση - Έωλο το πολιτικό σκηνικό
Shutterstock

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση εντός προθεσμίας, ανοίγοντας το δρόμο στους αντιπάλους του που επιδιώκουν να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

Έχοντας κερδίσει τις περισσότερες έδρες (30) από τις 120 στην Κνεσέτ στις  εκλογές της 23ης Μαρτίου – τις τέταρτες που διεξήχθησαν μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια στο Ισραήλ - ο Νετανιάχου έλαβε εντολή από τον πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν ωστόσο τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας απέτυχε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 61 βουλευτών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Νετανιάχου πληροφόρησε την Προεδρία ότι δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση και ως εκ τούτου επέστρεψε την εντολή στον πρόεδρο», ανέφερε χθες βράδυ το γραφείο του προέδρου Ρίβλιν σε μια σύντομη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Ισραηλινός πρόεδρος θα πρέπει να έρθει σήμερα το πρωί σε επικοινωνία με εκλεγμένους αξιωματούχους της Κνεσέτ για να συζητήσει τα επόμενα βήματα.

Ο κεντρώος Γιαΐρ Λάπιντ, πρώην δημοσιογράφος και οικοδεσπότης τηλεοπτικών εκπομπών, επικεφαλής για σχεδόν δέκα χρόνια του σχηματισμού Yesh Atid «Υπάρχει ένα μέλλον», δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμος να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Έχει φτάσει η ώρα για μια νέα κυβέρνηση (...) αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια που χωρίζουν την ισραηλινή κοινωνία, για την ένωση θρησκευτικών και κοσμικών, αριστερών, δεξιών και κεντρώων» είπε ο Λάπιντ.