Ο Μπάιντεν τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του «Μεγάλου Λιμού» στην Ουκρανία

Ο Μπάιντεν τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του «Μεγάλου Λιμού» στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τίμησε σήμερα Τετάρτη τη μνήμη των θυμάτων του μεγάλου λιμού στην Ουκρανία, επί καθεστώτος του Στάλιν, επαναλαμβάνοντας επίσης τη στήριξή του στο Κίεβο, στην αντιπαράθεσή του με τη Μόσχα.

Πολλά εκατομμύρια Ουκρανοί πέθαναν την περίοδο 1932-33, όταν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα αναγκαστικής κολεκτιβοποίησης που είχε αποφασίσει ο τότε ηγέτης της πρώην ΕΣΣΔ, με αποτέλεσμα οι αγρότες και όσοι εξαρτώνταν από εκείνους να μείνουν χωρίς τρόφιμα.

Ο «Μεγάλος Λιμός» ή «Γολοντομόρ», όπως αποκαλείται στα ουκρανικά, τιμάται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας»

 

«Τιμούμε τα εκατομμύρια των αθώων Ουκρανών που υπέφεραν και χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Γολοντομόρ» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του. «Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στον λιμό αυτό ήταν θύματα της βάναυσης πολιτικής και των σκόπιμων ενεργειών του καθεστώτος του Ιωσήφ Στάλιν», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «είναι δεσμευμένες» απέναντι στον ουκρανικό λαό και στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.