«Ο κορονοϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή και ανταποκριθήκαμε»
Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ο κορονοϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή και ανταποκριθήκαμε»

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μία πρωτοφανή κρίση υγειονομικού χαρακτήρα, «την οποία χειριστήκαμε με απόλυτη επάρκεια, με μεγάλο επίπεδο σοβαρότητας», επισήμανε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της γ.γ Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλία, τον οποίο και συνεχάρη για την, υπό αντίξοες συνθήκες, «εξαιρετική δουλειά» στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Νίκο Χαρδαλία, που από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π. εξήγησε αναλυτικά τη λειτουργία των τεχνολογικών μέσων που έχει στη διάθεσή του ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας για την καταγραφή των κρουσμάτων, τη διασύνδεσή τους με τη διαθεσιμότητα του Συστήματος Υγείας, αλλά και την επίβλεψη των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε καραντίνα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Αυτή η υποδομή την οποία "χτίζει" η κυβέρνηση, σε μέσα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά κυρίως υποδομή σε τεχνογνωσία, είναι μία υποδομή η οποία θα μας συνοδεύσει και για τα επόμενα χρόνια, διότι θα κληθούμε, αργά ή γρήγορα, να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός και έδωσε τα εύσημα για τη διαχείριση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης -το λεγόμενο contact tracing- τον εντοπισμό των υπόπτων περιστατικών.

Από την πλευρά του ο κ.Χαρδαλιάς παρουσίασε στον πρωθυπουργό εφαρμογή που απεικονίζει με γεωγραφική ακρίβεια όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανά δήμο και ανά περιφέρεια, και προβάλλει την αναλογία των ασθενών με τη δυναμικότητα των τοπικών νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ, ώστε να εντοπίζεται άμεσα οποιαδήποτε ανησυχητική τάση, ενώ παράλληλα ενημερώνει την Πολιτική Προστασία πόσοι ασθενείς αναρρώνουν κατ' οίκον και πόσοι νοσηλεύονται.

Επίσης παρουσίασε άλλη εφαρμογή στην οποία έχουν καταχωρηθεί όλα τα πρόσωπα που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα ή περιορισμό, σε συνδυασμό με τις διευθύνσεις κατοικίας που έχουν δηλώσει.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων συμμόρφωσης, τόσο με δειγματοληπτικές αυτοψίες όσο και με τηλεφωνικές κλήσεις, ώστε να εντοπίζονται παραβάτες και να επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Όπως ανέφερε ο κ.Χαρδαλιάς, «οι εφαρμογές περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες και η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε αρμόδια στελέχη, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Γ.Γ.Π.Π. και «τους αφανείς ήρωες που εργάζονται καθημερινά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ελευθερία και την ευημερία», όπως είπε, και τόνισε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε θέσει ως στόχο την ανάδειξη της Πολιτικής Προστασίας σε πρότυπο αποτελεσματικότητας απέναντι σε κάθε είδος κρίσης, δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει το έμψυχο δυναμικό για να το πετύχει.

«Ο κορονοϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε», είπε ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για «τραυματικές εμπειρίες από φυσικές καταστροφές οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς συμπολίτες μας» στο παρελθόν, και εκτίμησε ότι «ο κορονοϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή, και πράγματα τα οποία ενδεχομένως να κάναμε σε μήνες να τα κάνουμε σε εβδομάδες και πράγματα τα οποία θα κάναμε σε εβδομάδες να τα κάνουμε σε μέρες ή ώρες».

«Η Πολιτική Προστασία ετοιμάζεται ενόψει του καλοκαιριού για την αντιπυρική περίοδο, αλλά διαπιστώσαμε ότι έχουμε και άλλες απειλές. Υπάρχουν και αόρατοι εχθροί οι οποίοι μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και οι οποίοι απαιτούν ένα άλλο βαθμό προετοιμασίας και ένα άλλο βαθμό ετοιμότητας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε:  «Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας, δημοκρατίας, ελευθερίας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των πολιτών αποτελεί την πρωταρχική ευθύνη του κράτους».