O κορονοϊός «κούρεψε» μισό τρισ. από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

O κορονοϊός «κούρεψε» μισό τρισ. από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Βαθύ αποτύπωμα σε όλους τους τομείς, σε όλες τις χώρες του κόσμου αφήνει ο κορονοϊός όσον αφορά τις επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς σύμφωνα με έκθεση της IDC την τετραετία 2020 – 2023 θα δαπανηθούν 500 δις δολάρια λιγότερα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σε σύγκριση με τις προβλέψεις πριν το χτύπημα της πανδημίας

Σύμφωνα με τον δείκτη Worldwide Digital Transformation Spending Guide της IDC, οι επενδύσεις στο ψηφιακό μετασχηματισμό δημοσίων οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, αλλά το πλήγμα από τον κορονοϊό και το lockdown που ακολούθησε είναι αισθητό. Έτσι, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών το 2020 θα φτάσει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 10,4% σε σύγκριση με το 2019. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το περασμένο έτος το αντίστοιχο ποσοστό ανάπτυξης ήταν 17,9%.

Συνολικά για την τετραετία 2020 – 2023 οι αναλυτές της IDC εκτιμούν ότι θα χαθούν 500 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν δρομολογηθεί ή εξετάζονταν.



Οι κλάδοι που θα δουν τη βραδύτερη αύξηση των σχετικών δαπανών από έτος σε έτος είναι αυτές που βιώνουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από την οικονομική ύφεση που προκαλεί η  πανδημία. Ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, καζίνο και κινηματογραφικές αίθουσες, θα δαπανήσουν μόλις 5,3% περισσότερους πόρους για ψηφιακές λύσεις, από το +18,4% το 2019. Ομοίως, ο κλάδος της μεταποίησης διακριτών μονάδων προϊόντων (discrete manufacturing) θα αυξήσει τις σχετικές επενδύσεις μόνο κατά 6,6% φέτος, από 14,5% το 2019.

Αντίθετα, οι επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες από επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης θα αυξηθούν κατά 15,7%. Eικονικοποιημένα (virtualized) εργαστήρια και ψηφιακή οπτικοποίηση στον τομέα της εκπαίδευσης, θα είναι οι εφαρμογές στις οποίες οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν σημαντικά ποσά.  

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις της IDC πριν από τον COVID-19, ο πενταετής ρυθμός ανάπτυξης για τις δαπάνες ψηφιακού μετασχηματισμού θα είναι ασθενέστερος κατά περίπου 2%.

Ο περίφημος ψηφιακός μετασχηματισμός για τον οποίο πολλά ακούγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα, αποτελεί κατά κοινή ομολογία το μοναδικό όχημα ανάπτυξης για την επόμενη μέρα.  Ωστόσο, παρά την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας και των διαθέσιμων λύσεων, φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν την οικονομική αιμορραγία που έχουν υποστεί, αναβάλουν για αργότερα τις δαπάνες για την τεχνολογική τους αναβάθμιση.