Ο κορονοϊός φέρνει τον Πούτιν μεταξύ «Σκύλας και Χάρυβδης»

Ο κορονοϊός φέρνει τον Πούτιν μεταξύ «Σκύλας και Χάρυβδης»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ανακοίνωση της σταδιακής άρσης κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων, είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να περάσουμε «ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη».

Η μυθολογική αναφορά φαίνεται πως έχει βάση, έστω και αν ο ισχυρότερος άνδρας της Ρωσίας δεν αναφέρονταν στο δικό του μέλλον. Στις αρχές του έτους, ο Πούτιν θεωρούσε ότι μέσω δημοψηφίσματος θα είχε την ευκαιρία να επεκτείνει επ' αόριστον την θητεία του, όμως ο κορονοϊος φαίνεται να του χαλάει τα σχέδια.

Η ρωσική ηγεσία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση όλο αυτό το διάστημα, αφενός διότι έχει απαγορεύσει σε πολλούς δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ για τον κορονοϊό, αφετέρου γιατί υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι "όλα είναι υπό έλεγχο."

Ωστόσο οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη. Απόδειξη αυτού, είναι η δημοσκόπηση που διενήργησε ο μη ελεγχόμενος από το ρωσικό κράτος οργανισμός Levada Analytical Center, το  γκάλοπ του οποίου δείχνει ότι η δημοτικότητα του «τσάρου» μειώθηκε στο 58%. Το δε ποσοστό εμπιστοσύνης που δείχνουν οι Ρώσοι στον άλλοτε πράκτορα της KGB έπεσε στο 28%, σε «ιστορικό χαμηλό».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο δέχεται τα πυρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επειδή δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος για τη συντριπτική τους πλειοψηφία. O αναλυτής του Carnegie Moscow Center, Αντρέι Κολεσνικοφ λέει χαρακτηριστικά «ο Πούτιν χάνει την επιχειρηματική τάξη, κάτι που θα του δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο εγγύς μέλλον» Η κρατική βοήθεια κατευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς έχουν περισσότερους εργαζόμενους, θεωρούνται πιο σημαντικές για τη ρωσική οικονομία και λιγότερο επικριτικές για τον πρόεδρο.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία που δίνει το ρωσικό κράτος για τον κορονοϊό. Συνολικά τα μέχρι στιγμής θύματα της πανδημίας στη Ρωσία είναι 221.334 άτομα, εκ των οποίων τα 2.009 υπέκυψαν. Παρόλ' αυτά, η εξαιρετικά χαμηλή αναλογία νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με μόλις 14 (με τον παγκόσμιο μέσον όρο στο 35.5) για την οποία κομπάζει ο Πούτιν δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η τοπική διοίκηση της Μόσχας, τα θανατηφόρα κρούσματα κορονοϊού στην πρωτεύουσα της Ρωσίας είναι κατά 1.700 περισσότερα από τον μέσο όρο θανάτων της προηγούμενης 5ετίας.

Με βάση τα παραπάνω κάνεις δεν μπορεί να πει σίγουρα ότι ο Πούτιν θα παραμείνει στη νομή της εξουσίας μέχρι το μακρινό 2036, που σχεδίαζε πριν τον κορονοϊό.