Ο κορονοϊός φέρνει βουτιά 40% στα φορολογικά έσοδα

Ο κορονοϊός φέρνει βουτιά 40% στα φορολογικά έσοδα

Βουτιά της τάξης του 40% καταγράφουν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάρτιο και συγκεκριμένα μέχρι και τις 29-3-2020 όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εξέλιξη που αποτυπώνει τα πρώτα ποσοστά από την ζημιά του κορονοϊού στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα έσοδα του Μαρτίου θα παρουσιάσουν σημαντική κάμψη δεδομένου ότι χθες τελευταία μέρα του μήνα ανακοινώθηκε παράταση των βεβαιωμένων οφειλών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις μέχρι τις 10 Απριλίου για να κερδίσουν την έκπτωση του 25%. 

Στο καλό σενάριο, η τελική «τρύπα» στα έσοδα του Μαρτίου θα είναι μικρότερη καθώς όπως εξηγεί παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα, διάστημα κατά το οποίο καταβάλλεται παραδοσιακά το μεγαλύτερο τμήμα των βεβαιωμένων οφειλών, είτε πρόκειται για ΦΠΑ, είτε για τις δόσεις των ρυθμίσεων. Επιπλέον η κυβέρνηση ποντάρει στον Απρίλιο καθώς υπολογίζει ότι δεκάδες χιλιάδες πληττόμενες επιχειρήσεις θα σπεύσουν να πληρώσουν τις δόσεις των ρυθμίσεων τους για να γλιτώσουν το 25% του ποσού που τους αναλογεί.  

Η φωτογραφία της στιγμής αποτυπώνει τα πρώτα πλήγματα. Στην περίπτωση που η πανδημία συνεχισθεί και μετά τον Ιούνιο, τότε τα προβλήματα του υπουργείου Οικονομικών θα μεγεθυνθούν και είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό να αναγκασθεί να βάλει χέρι στο μαξιλάρι εφόσον δεν βρεθεί λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για αυτό το λόγο άλλωστε το υπουργείο συνεχίζει τις εκπτώσεις και τους επόμενους μήνες για την καταβολή ων φόρων και συγκεκριμένα του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα όσες πληττόμενες επιχειρήσεις πληρώσουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ θα έχουν έκπτωση 25% η οποία θα συμψηφιστεί με μελλοντικές υποχρεώσεις.

Και δυστυχώς τα πράγματα αναμένεται να χειροτερεύσουν τους επόμενους μήνες καθώς όπως όλα δείχνουν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα καθυστερήσει σημαντικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει σημαντικά και η είσπραξη των φόρων που ξεπερνούν τα  3 δισ. ευρώ. Μεγάλα λογιστικά γραφεία σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν καθώς δεν μπορούν να δεχθούν -εάν δεν ξεκαθαρίσει το πρόβλημα με την πανδημία- φυσικά πρόσωπα για την υποβολή των δηλώσεων ακόμα και εάν πρόκειται για συνταξιούχους των οποίων οι δηλώσεις είναι τυποποιημένες. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι θα φθάσει ο Σεπτέμβριος και ακόμα δεν θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις.

Οι εισπράξεις θα περιορισθούν και τους καλοκαιρινούς μήνες δεδομένου ότι ο ΦΠΑ από τον τουρισμό θα είναι σημαντικά μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση οι τουριστικές υπηρεσίες, αλλά και οι εποχικές δραστηριότητες, θα είναι αυτές που θα χρειασθούν μεγαλύτερη στήριξη καθώς δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τονίζει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι όλοι όσοι πλήττονται, δηλαδή επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες, να κάνουν χρήση των κινήτρων και να πληρώσουν τις ρυθμίσεις και τις δόσεις κερδίζοντας έκπτωση 25%.

Όπως προκύπτει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρέχεται έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση , εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση αφορά δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου με εξαίρεση οφειλές ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Σχετικά με την έκπτωση 25% το υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινίσει ότι:

- Οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020 οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν θα υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

- Η  εξόφληση του ΦΠΑ που είναι καταβλητέος από 30/3/2020 έως 30/4/2020, σε δύο δόσεις με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (κωδικός 523) και δεν έχει υπαχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν υπόκειται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

-  Θα εκδοθεί απόφαση παράτασης της εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

- Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογουμένους που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό των οφειλών την 30-3-2020 και 31-3-2020 και δικαιούνται την έκπτωση του 25% σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.