Ο καύσωνας βάζει φωτιά στην Ευρώπη - Πύρινα μέτωπα σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία

Ο καύσωνας βάζει φωτιά στην Ευρώπη - Πύρινα μέτωπα σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους καθώς πυρκαγιές σαρώνουν εκτάσεις σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, την ίδια στιγμή που οι αρχές απευθύνουν προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των πολιτών ο καύσωνας που πλήττει ευρωπαϊκές χώρες. 

Σύμφωνα με το Reuters, περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών, δίνουν μάχη από την περασμένη Τρίτη για να ελέγξουν δύο μεγάλες πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία, που αναζωπυρώθηκαν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.

Ενώ οι θερμοκρασίες υποχώρησαν λίγο στην Πορτογαλία, αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, με πέντε από αυτές να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό και περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες να μάχονται σε 17 πύρινα μέτωπα, όπως αναφέρουν οι αρχές.

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν 17 δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Ιταλία η χειρότερη ξηρασία για πάνω από 70 χρόνια έχει στεγνώσει τον μεγαλύτερο ποταμό της Ιταλίας, τον Πάδο, σε κάποια σημεία του. Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά μήκος του Πάδου, τα νερά του οποίου χρησιμοποποιούνται για σχεδόν το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας. Η γειτονική χώρα βιώνει τον θερμότερο Ιούλιο από το 1800, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω την επόμενη εβδομάδα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο καύσωνας θα επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα, ειδικά στις πόλεις. «Η σταθερή και στάσιμη ατμόσφαιρα λειτουργεί ως "καπάκι" για την παγίδευση ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων σωματιδίων», ανέφερε ο Λορέντζο Λαμπραντόρ, επιστημονικός υπεύθυνος του WMO, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα άτομα», πρόσθεσε.

Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι το σύστημα υγείας αντιμετώπισε μια «ιδιαίτερα ανησυχητική» εβδομάδα λόγω του καύσωνα με αποτέλεσμα ορισμένα νοσοκομεία να έχουν κατακλυστεί.

Από τις 7 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου, η Πορτογαλία κατέγραψε 238 θανάτους που αποδίδονται στον καύσωνα, όπως ανακοίνωσε η υγειονομική αρχή της χώρας. Η Ισπανία κατέγραψε 84 θανάτους που αποδίδονται σε ακραίες θερμοκρασίες τις πρώτες τρεις ημέρες του καύσωνα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Εθνικού Επιδημιολογικού Κέντρου.

Αλλά και μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας εξέδωσε την πρώτη «κόκκινη προειδοποίηση» για «ακραία ζέστη» σε περιοχές της Αγγλίας τη Δευτέρα και την Τρίτη. «Ίσως και ρεκόρ θερμοκρασιών είναι πιθανόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office.

Η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στη Βρετανία ήταν 38,7ο C και αταγράφηκε στο Cambridge στις 25 Ιουλίου 2019. Στην Πορτογαλία, η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην πόλη Pinhao, στον βορρά της χώρας, στους 47ο C.

Στην περιοχή Gironde της Γαλλίας, 11.300 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψεις τις εστίες τιους από τότε που ξέσπασαν οι πυρκαγιές γύρω από το Dune du Pilat και το Landiras. Περίπου 18.000 στρέμματα γης έχουν καεί ενώ οι αρχές δήλωσαν ότι οι πυρκαγιές δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.

Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές που καίνε σε περιοχές της Εξτρεμαδούρα, η οποία συνορεύει με την Πορτογαλία, και στην κεντρική περιοχή της Καστίλης και του Λεόν οδήγησαν στην εκκένωση τεσσάρων ακόμη μικρών χωριών, αργά την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι φλόγες απειλούν τώρα ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα και ένα εθνικό πάρκο. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την έναρξη των πυρκαγιών. Στην Καταλονία, στα βορειοανατολικά, οι αρχές απαγόρευσαν το κάμπινγκ και τις αθλητικές δραστηριότητες γύρω από 275 πόλεις και χωριά για να αποτρέψουν τους κινδύνους πυρκαγιάς και περιόρισαν τις αγροτικές εργασίες που περιλαμβάνουν μηχανήματα.