Ο Κάιλ Χάινς θα ακολουθήσει για... ένατη φορά τη συμβουλή του Μάικ Μπατίστ!

Ο Κάιλ Χάινς θα ακολουθήσει για... ένατη φορά τη συμβουλή του Μάικ Μπατίστ!

Το μπάσκετ, όπως και πολλά άλλα σπορ, ήταν κάποτε γεμάτο «ταμπέλες». Για τον Κάιλ Χάινς, η έκφραση «undersized», κοινώς «κοντός για σέντερ» ή και «σέντερ τσέπης» τον ακολουθούσε από την αρχή της καριέρας του. Ο 34χρονος Αμερικανός της Αρμάνι Μιλάνο, ωστόσο, αφήνει πλέον διαρκώς τη δική του «σφραγίδα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με ένα κατόρθωμα που τον κατατάσσει στους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία της Ευρωλίγκας.

Όταν το καλοκαίρι του 2020 ο πρώην παίκτης των Ολυμπιακού και ΤΣΣΚΑ Μόσχας άφηνε τη ρωσική πρωτεύουσα για το Μιλάνο, δεν υποσχόταν ακριβώς κάτι, αλλά έδινε στην άλλοτε υπερδύναμη της Ευρώπης έναν οιωνό αισιοδοξίας. Δεν ήταν απλώς τα τέσσερα τρόπαια που έχει κατακτήσει ο ύψους μόλις 1,98μ. σέντερ με τους Πειραιώτες και την ΤΣΣΚΑ, αλλά οι συνεχείς παρουσίες του στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, από 2012 κι έπειτα. Μία διοργάνωση την οποία η ιταλική ομάδα στην οποία είχε να συμμετάσχει για 29 χρόνια...

Με τη νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου στον 5ο αγώνα των προημιτελικών, χάρη σε μία τάπα του Κάιλ Χάινς στην τελευταία επίθεση, η 28 φορές πρωταθλήτρια Ιταλίας Ολίμπια Μιλάνο επέστρεψε στην τετράδα της Ευρωλίγκας για πρώτη φορά μετά το 1992 και θα διεκδικήσει στην Κολωνία (28-30/5, στον ημιτελικό με τη Μπαρτσελόνα, αλλά και κόντρα στις Εφές - ΤΣΣΚΑ) το τέταρτο ευρωπαϊκό «στέμμα» της, μετά το 1966, το 1987 και το 1988.

Για τον Χάινς, αυτό θα είναι το 9ο φάιναλ φορ της σπουδαίας καριέρας του και έγινε ο Αμερικανός με τις περισσότερες παρουσίες, ξεπερνώντας τις οκτώ του παλαίμαχου γκαρντ των ΑΕΚ και ΤΣΣΚΑ, Τζέι Αρ Χόλντεν! Εκτός από την παρθενική του σεζόν στην Ευρωλίγκα, το 2010 – 2011 με τη γερμανική Μπάμπεργκ και την περσινή σεζόν που η χρονιά ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού, ο Κάιλ Χάινς αγωνίζεται ανελλιπώς σε φάιναλ φορ. Κατέκτησε τον τίτλο με τον Ολυμπιακό το 2012 και το 2013 και με την ΤΣΣΚΑ το 2016 και το 2019, με την πρώτη επιτυχία του να παραμένει αλησμόνητη.

Ο Αμερικανός γύρισε το χρόνο πίσω σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Tuttosport» και θυμήθηκε το πρώτο φάιναλ φορ του, αποκαλύπτοντας πως ζήτησε συμβουλές «επιβίωσης» από έναν καλό φίλο του και επίσης παλιό γνώριμο του ελληνικού μπάσκετ: «Γνώριζα πως η εμπειρία σε έναν ημιτελικό είναι σημαντική και πριν από το φάιναλ φορ στην Κωνσταντινούπολη μίλησα με τον σέντερ του Παναθηναϊκού και φίλο, Μάικ Μπατίστ, ο οποίος είχε τρία τρόπαια».

Ο Χάινς, ο οποίος συνεργάζεται και εκτός παρκέ με την Ευρωλίγκα, ως οικοδεσπότης ενός podcast, αφηγήθηκε πως «ο Μάικ μού είπε απλώς ένα πράγμα, ότι “πρέπει να εμπιστευτείς αυτά που έχεις πετύχει, να επαναλάβεις όσα έχεις κάνει στη σεζόν και να μην ξεχάσεις να απολαύσεις τη στιγμή”. Και είχε δίκιο!». Ο σέντερ της Αρμάνι ομολόγησε πως όταν περνούσε τον Ατλαντικό για λογαριασμό της ιταλικής Βερόλι, το 2008, «δεν περίμενα πως θα καταφέρω να φτάσω σε εννέα φάιναλ φορ. Δεν φανταζόμουν πόσο νόημα θα δώσει στην καριέρα μου».

Με τα χρόνια, ο ίδιος απέκτησε την πολυπόθητη και απαραίτητη εμπειρία και πλέον είναι εκείνος που μπορεί να δώσει τις δικές του συμβουλές. Επισημαίνοντας πως «όσο κατακτάς τρόπαια, εθίζεσαι στις νίκες και δεν αντέχεις χωρίς αυτές. Αισθάνεσαι την ανάγκη να προσπαθήσεις σκληρά ώστε να βιώσεις πάλι αυτό το συναίσθημα, το οποίο όμως δεν είναι ποτέ το ίδιο. Κάθε σεζόν είναι δύσκολη, κοπιαστική, ωστόσο αυτό που θες είναι να δίνεις ό,τι έχεις πάνω στο παρκέ και στο τέλος να λες πως, νικητής ή όχι, ήμουν ο καλύτερος εαυτός μου».