Οι... «πολεμικές» εμπειρίες του Τζος Τσίλντρες από τα ντέρμπι «αιωνίων»

Οι... «πολεμικές» εμπειρίες του Τζος Τσίλντρες από τα ντέρμπι «αιωνίων»

Οι νεοφερμένοι ξένοι παίκτες μπάσκετ στη «γωνιά» του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού λαμβάνουν άμεσα «ιδιαίτερα μαθήματα». Δεν πρόκειται απλώς για ενημέρωση που έχει να κάνει με την προσαρμογή τους στην Αθήνα. Το «φροντιστήριο» αφορά και μια «ταχύρρυθμη μελέτη» της ατμόσφαιρας που θα συναντήσουν στα ντέρμπι «αιωνίων» με τον μεγάλο αντίπαλο, καθώς και την ιδιαιτερότητα – από την καλή και την κακή πλευρά – της μεγάλης αντιπαλότητας των δύο συλλόγων.

Κάθε ξένος έχει τη δική του ιστορία. Ο παλαίμαχος γκαρντ/φόργουορντ του Ολυμπιακού, Τζος Τσίλντρες, συνάντησε διαδικτυακά έναν άλλον πρώην «ερυθρόλευκο», καθώς ο νυν σέντερ της Μιλάνο, Κάιλ Χάινς, φιλοξενεί καλεσμένους από τον χώρο του αθλήματος στο podcast που παρουσιάζει σε συνεργασία με την Ενωση Παικτών Ευρωλίγκας. Οι δύο Αμερικανοί θυμήθηκαν τις εμπειρίες τους από τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, συμφωνώντας για το πόσο... «τρελή» ήταν και παραμένει η κατάσταση. 

Ο Τσίλντρες, ο οποίος το 2008 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο αντί 20 εκατομμυρίων δολαρίων με τον Ολυμπιακό, εξιστόρησε το πρώτο και το τελευταίο ντέρμπι στη διετή καριέρα του στην Ελλάδα, σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ αντίστοιχα. Ο 37χρονος, που χαρακτήρισε «τρόπο ζωής» την έχθρα των ομάδων, μίλησε αρχικά για το πρώτο ματς, στην έδρα του Παναθηναϊκού. Θυμήθηκε ότι ο κόουτς Παναγιώτης Γιαννάκης «μού είπε πως δεν θα είμαι βασικός, ώστε να δω στην αρχή τι συμβαίνει σε αυτά τα ματς. Στην προθέρμανση, το προστατευτικό δίχτυ στον πάγκο μας πήρε φωτιά, η οποία επεκτάθηκε στην τσάντα με τις πετσέτες! Τότε σκέφτηκα: “θεέ μου, πού έμπλεξα;”»

Ο παλαίμαχος Αμερικανός αφηγήθηκε και το τελευταίο παιχνίδι του στην Ελλάδα, με το «τριφύλλι» στο ΣΕΦ, επισημαίνοντας ότι «από τα καπνογόνα όλοι βήχαμε και δακρύζαμε... Η αστυνομία μάς πήγε στα αποδυτήρια και επιστρέψαμε αργότερα για να παίξουμε. Το ματς δεν πήγε καλά και στο τέλος επικράτησε μία τρέλα. Οι οπαδοί έσπαγαν ό,τι έβρισκαν ακόμη και από τις τουαλέτες και πετούσαν... κεραμικά στο παρκέ!».

Ο Τζος Τσίλντρες πρόσθεσε πως «ένας φίλος μου χτυπήθηκε στο κεφάλι. Ηταν μία κατάσταση “ζούγκλας”. Θυμάμαι επίσης πως όταν βλέπαμε τόσα πράγματα να εκσφενδονίζονται στο παρκέ, κάποιος από την ομάδα ήρθε και με συμβούλευσε να μην αγγίξω κανένα από τα αντικείμενα, διότι στο παρελθόν κάποιος έχασε δύο δάχτυλα από κροτίδα που έσκασε...».  

Ο οικοδεσπότης του podcast, Κάιλ Χάινς, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού από το 2011 ως το 2013, θυμήθηκε έναν τελικό Κυπέλλου στο κλειστό του Ελληνικού, «στον οποίο υπήρχαν φίλαθλοι και από τις δύο ομάδες. Στην προθέρμανση μία φωτοβολίδα με χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού και η φόρμα μου άρχισε να καίγεται! Πήγαμε στα αποδυτήρια και απορούσα “τι γίνεται;”. Οταν ο κόουτς Ντούσαν Ιβκοβιτς άρχισε να μας δείχνει κάποια συστήματα, ρώτησα: “δεν θα πούμε κάτι γι’ αυτό που έγινε;”. Εκείνος απλώς απάντησε πως αυτά συμβαίνουν στα ντέρμπι και προχωράμε».   

Οι δύο Αμερικανοί συζήτησαν και για τη ζωή μετά το μπάσκετ. Ο Τζος Τσίλντρες είναι πλέον ένας πετυχημένος επιχειρηματίας μεσιτικών στις ΗΠΑ, με πλούσια φιλανθρωπική δράση. Ο ίδιος εξήγησε πως «ως μπίζνεσμαν οφείλεις να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι ζητάς από μία συμφωνία. Πρέπει να ξέρεις πώς θα προσεγγίσεις την απέναντι πλευρά». Καταλήγοντας, έδωσε και μερικές συμβουλές, τονίζοντας ότι «στις επιχειρήσεις είναι σημαντικό να έχεις πλάι σου ανθρώπους και συνεργάτες που εμπιστεύεσαι και μπορούν να σε βοηθήσουν να πετύχεις. Οι αθλητές πρέπει πάντα να προσέχουν, ώστε να μην τους εκμεταλλεύονται».