7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Ο Ιβάν Σαββίδης ακύρωσε, επιτέλους, τον εαυτό του!

Ο Ιβάν Σαββίδης ακύρωσε, επιτέλους, τον εαυτό του!
EUROKINISSI

Η νίκη του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό και το κύπελλο δημιούργησαν σε πολλούς την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα στην ομάδα θα έμεναν ως έχουν. Το ίδιο πίστεψε κι ο Πάμπλο Γκαρσία. Μάλιστα για να… σφραγίσει την παραμονή του και να υπογραμμίσει την κυριαρχία που πίστευε ότι εξασφάλισε, ανέβασε κι εκείνο το βίντεο που τράβηξε ο ίδιος στο πούλμαν την ώρα των πανηγυρισμών, όπου έβριζε με τον χυδαιότερο τρόπο τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη! Ηταν κάτι που από τη μια κέρδισε χιλιάδες likes μεταξύ των φανατικών, από την άλλη όμως προκάλεσε τις χειρότερες εντυπώσεις στο σκεπτόμενο κομμάτι των φιλάθλων, καθώς προδίδει το επίπεδο του προπονητή με τον οποίο η ομάδα θα έπρεπε να προχωρήσει και να σχεδιάσει το μέλλον της.

Κι όμως, ο Ιβάν Σαββίδης έκανε την έκπληξη. Αντί να πάει με το μέρος του όχλου, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν, όντας αποστασιοποιημένος στο μακρινό Ροστόφ πάνω από ένα χρόνο λόγω κορονοϊού, σκέφτηκε και αποφάσισε με το «κρύο αίμα» που λέγαμε ότι του έλλειπε στις ως τώρα κινήσεις και αποφάσεις του. Ραζβάν Λουτσέκου αντί Γκαρσία... Αμέσως μετά τον τελικό του κυπέλλου έγραφα για το μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον ΠΑΟΚ από τη γέννησή του:  «Δεν έχει βρεθεί ποτέ ένας άνθρωπος με σοβαρές ποδοσφαιρικές γνώσεις να βάλει τα πράγματα κάτω και να χαράξει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα βλέπει με προοπτική και κυρίως θα τηρείται. Οποιος το προτείνει ή το επιχειρήσει, γίνεται αυτομάτως ξένο σώμα. Και τώρα, η κατάκτηση του κυπέλλου υπάρχει κίνδυνος να αποπροσανατολίσει και να οδηγήσει σε νέα λάθη».

Αποδείχτηκε ότι η απόσταση από το κέντρο των εξελίξεων και των πιέσεων πολλές φορές λειτουργεί. Ο πρόεδρος στάθμισε αυτή τη φορά τα πράγματα όχι μόνο ως οπαδός, αλλά κυρίως ως επιχειρηματίας. Ανάμεσα στην αφοσίωση και την επαγγελματική ικανότητα του προπονητή, διάλεξε μετά από πολλή σκέψη το δεύτερο. Πιθανότατα υπολόγισε και τα λεφτά που τού έχουν φάει ως τώρα διάφοροι, με ελάχιστο αποτέλεσμα σε σχέση με το κόστος. Μόνο το τριετές κλειστό συμβόλαιο που υπέγραψε το κλαμπ με κάποιον ο οποίος προσπάθησε να γίνει προπονητής «στου κασίδη το κεφάλι», ήταν λόγος για να ακυρώσει τις ως τώρα επιλογές του και μάλιστα την ώρα του θριάμβου.

Ξέρουμε, βέβαια, πως εκείνοι που υποστήριζαν την λύση Γκαρσία και για τη συνέχεια, θα τρέξουν να αποθεώσουν τον Ιβάν για την απόφασή του να τον ξηλώσει! Συνηθισμένα κι αυτά… Τα παπαγαλάκια μετά τη πρώτη αμηχανία βρίσκουν τον τρόπο «να την κάνουν γυριστή», περιμένοντας μια αποτυχία για να επανέλθουν. Ομως, η επιστροφή του Λουτσέσκου δεν παύει να υπολογίζεται ως μια καλή αρχή. Από τη στιγμή που διακηρυγμένος πια «στόχος του ΠΑΟΚ είναι να γίνει κομμάτι της ευρωπαϊκής ελίτ και να ριζώσει γερά σ αυτό το περίπλοκο περιβάλλον», ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει στην αλλαγή. Αρκεί κι ο ίδιος ο Ρουμάνος να γυρίσει ωριμότερος, αφήνοντας στην άκρη εκείνα που τον έκαναν κόκκινο πανί στην προηγούμενη θητεία του. Ενα από τα ζητούμενα από ‘δω και πέρα είναι να πηγαίνει να παίξει η ομάδα σε «αφιλόξενους» χώρους και να αναγκάζονται να την χειροκροτήσουν. Μια ακόμη ποιοτική αναβάθμιση, πέρα από την αγωνιστική, που την χρειαζόμαστε και ως ποδόσφαιρο, αλλά ελάχιστοι την καταλαβαίνουν.