Ο διμέτωπος αγώνας της κυβέρνησης, κορονοϊός και μεταρρυθμίσεις

Ο διμέτωπος αγώνας της κυβέρνησης, κορονοϊός και μεταρρυθμίσεις

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και αναλώνονται στην εύκολη λύση των υποσχέσεων για διανομή δισεκατομμυρίων ευρώ, της κρητικής αλλά και των αναφορών στο πότε θα λογαριαστούν, η κυβέρνηση διεξάγει έναν διμέτωπο αγώνα. Το πρώτο μέτωπο αφορά στον αόρατο εχθρό της πανδημίας που αγγίζει τη δημόσια υγεία του συνόλου των πολιτών και το δεύτερο στην επόμενη ημέρα.

Η μάχη με τον κορονοϊό είναι καθημερινή. Η κυβέρνηση προχωρά σε day to day διαχείριση έχοντας λάβει από νωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση της διασποράς και η καμπύλη που αφορά στην πορεία κρουσμάτων, διασωληνωμένων αλλά και νεκρών, παράγοντα καθορισμού και της πολιτικής κατά τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις μέρος των οποίων γίνεται υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή, όταν και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, φέρεται να έχει δηλώσει πως τον ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, η πρόληψη και προστασία των πολιτών και όχι τα δισεκατομμύρια.

Στο πλαίσιο αυτό έδωσε και την εντολή να ανοίξει και το «θησαυροφυλάκιο» προκειμένου να διατεθούν πόροι για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Αλλά λελογισμένα. Και με γνώμονα πάντα το μέγεθος του πλήγματος που δέχονται οι επιχειρήσεις και την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεπικουρούμενο από το Ανάπτυξης παρακολουθεί στενά την πορεία της χώρας και πράττει αναλόγως έχοντας σχεδιάσει μέτρα προστάσιας και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επόμενη μέρα

Υπάρχει όμως και η επόμενη ημέρα. Ο ιός θα κάνει τον κύκλο και εφόσον οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού και αυτοπροστασίας, εφόσον η ατομική ευθύνη θέσει τα όρια που απαιτούνται, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και την λειτουργία του κράτους. Η ύφεση αναμενόμενη. Το μέγεθος θα καθοριστεί και από την χρονική διάρκεια της καραντίνας. Και όχι μόνο της ελληνικής.

Όμως το γεγονός πως ήδη χώρες όπως η Κίνα βγαίνουν από την... Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δείχνει και τα επόμενα βήματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς τους υπουργούς να προωθούν, ταυτόχρονα με την όποια συμβολή του τομέα ευθύνης τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στο σχεδιασμό που έχει καθοριστεί. Όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό.

Το κράτος δεν μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία του. Και μπορεί η πανδημία να προκάλεσε απίστευτες καθυστερήσεις και εξελίξεις που ουδείς ανέμενε εν τούτοις είναι αναγκαία συνθήκη η υλοποίηση τουλάχιστον όσων σχεδίων είναι δυνατόν.

Χωροταξικός σχεδιασμός

Είναι ενδεικτικό πως χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο του Απριλίου,.

ΤΟ νέο χωροταξικό νομοσχέδιο αποτελεί μια βασική μεταρρύθμιση. Μέσω αυτού επιδιώκεται η επίλυση ζητημάτων που χρονίζουν στο ελληνικό σύστημα. Στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός ενιαίου και κυρίως σταθερού πλαισίου κανόνων που θα αφορά, και αυτό είναι βασικό ζήτημα, όλη την επικράτεια, παρέχοντας διαφάνεια σε πολίτες αλλά και σε επενδυτές.

Και πέραν όλων εξορθολογίζει και τον Οικοδομικό Κανονισμό, εργαλείο σημαντικά που αφορά μια αγορά η οποία πριν ο Κορονοιός χτυπήσει τον πλανήτη και κατ επέκταση την Ελλάδα έδειχνε να καλπάζει.

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός θα καθυστερήσει να επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα οι μεταρρυθμίσεις η προσέλκυση επενδύσεων και η στήριξη αγορών που με τη σειρά του θα στηρίξουν την οικονομία καθίσταται κάτι περισσότερο από αναγκαία.

Μάλιστα η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθηθούν επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού και είναι ενδεικτικές οι γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού συμβουλίου το τελευταίο 15νθημερο σχετικά με την κατεδάφιση κτισμάτων, εγκαταστάσεων, συνοδών υποστηρικτικών δομών και κατασκευών διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου αυτών.

Αποφάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την εμβληματική επένδυση του Έλληνικού η σημασία της οποίας πλέον είναι ακόμη μεγαλύτερη.

ΤΟ προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν στο τραπέζι και μάλιστα τώρα θεωρούνται ακόμη πιο επιβεβλημένες για τον νέο κύκλο που θα ξεκινήσει με το τέλος της καραντίνας.

Αντιπολίτευση

Η πρόθεσή του Κυρ. Μητσοτάκη να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν εξ αιτίας της πανδημίας και δεν αφορούν μόνο τη δημόσια υγεία είναι σαφής. Η εντολή που φέρεται να έχει δώσει είναι να μην ασχολούνται τα κυβερνητικά στελέχη με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως κορυφαίων στελεχών του να αποκτήσουν υπόσταση μέσα από καταγγελίες και υψηλούς τόνους.

Η όποια εποικοδομητική κριτική είναι καλοδεχούμενη εν τούτοις το παιγνίδι της αντιπαράθεσης κρίνεται πως δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. ΕΝ τούτοις απαντήσεις θα δίδονται σε κάθε προσπάθεια αποδόμησης του δύσκολου έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη