8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Πολιτισμός: Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης έγινε Lego!

Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης έγινε Lego!

Φιγούρα Lego, με τα χαρακτηριστικά του νέου γενικού διευθυντή στο Μουσείο Ακρόπολης, του καθηγητή Νικολάου Σταμπολίδη, κατασκευάστηκε από τον Αυστραλό «Lego Classicist», Pop-Artist και Ιστορικό Αρχειοφύλακα, Liam D. Jensen. Το Lego του είναι χαμογελαστό όπως και ο ίδιος κατά τις ώρες που διδάσκει, καθώς εμφορείται από ακαδημαϊκή χαρά, εξηγεί ο καλλιτέχνης.

«Είναι πολύ συναρπαστικό να βλέπεις έναν τόσο κατάλληλο άνθρωπο να εκλέγεται ως ο πρώτος Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης και προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βλέπω τι εκπληκτικά πράγματα θα επιτευχθούν εκεί τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Jensen.

Είχε την ιδέα γι’ αυτό το Lego όταν πληροφορήθηκε πως ο Νίκος Σταμπολίδης εκλέχθηκε από διεθνή επιτροπή, με πρόεδρο τον Πρόεδρο του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος είναι και μέλος της Lego Classicist Family (LC Family).

Ο καθηγητής Σταμπολίδης ζήτησε να ενταχθεί στην Οικογένεια LC από τον Κωνσταντίνο Βασιλειάδη, ο οποίος είναι Ανώτερος Συντηρητής Αρχαιοτήτων στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρεσβευτής των Lego Classicists στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο. Με τη δημιουργία αυτής της φιγούρας, ο Liam D. Jensen τον καλωσορίζει στην οικογένεια LC.

Μια οικογένεια, που περιλαμβάνει επίσης ειδικά σχεδιασμένες φιγούρες LEGO του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (Στρατηγού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας), του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (έναν από τους πρώτους πολιτικούς ηγέτες της ανεξάρτητης Ελλάδας) και του Λόρδου Βύρωνα (φιλέλληνα), για τον εορτασμό των 200 χρόνων την Ελληνική Επανάσταση φέτος.

Η Αυστραλία μάς έχει στείλει πριν από μερικά χρόνια μια Ακρόπολη φτιαγμένη με Lego, η οποία είναι στημένη σε ειδική προθήκη πριν από το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου. Η Ακρόπολη αυτή, δημιουργήθηκε αποκλειστικά από 120.000 τουβλάκια Lego σε περίπου 300 ώρες από τον Ryan McNaught και δωρήθηκε από το αυστραλιανό μουσείο Nicholson του Σίδνεϋ. Η έκθεσή της εκεί είχε προσελκύσει πάρα πολλούς επισκέπτες. Το μουσείο Ακρόπολης ετοιμάζει κατά καιρούς παιδικά προγράμματα που δίνουν την ευκαιρία στους μικρούς επισκέπτες να πειραματιστούν κι εκείνοι με παρόμοια τουβλάκια.

Στην Ακρόπολη Lego, βλέπουμε το άγαλμα της Αθηνάς - Προμάχου ως ρομπότ- πολεμιστή, τον λόρδο Έλγιν να ξηλώνει τα γλυπτά του Παρθενώνα με τον Φειδία από πίσω να διαμαρτύρεται, αλλά και πιο κοντινές σε εμάς προσωπικότητες: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ, που επισκέφθηκε τον Ιερό Βράχο το 1904, η Αγκάθα Κρίστι, το 1947 και η Μελίνα Μερκούρη, που απεικονίζεται να κρατά λουλούδια όπως σε μια διάσημη φωτογραφία της, μπροστά από τον ναό.

Ο Περικλής εκφωνεί λόγο προτρέποντας τους Αθηναίους να στρέψουν τα βλέμματα στα μνημεία (που εκείνο τον καιρό δημιουργούνται) ενώ ομάδα προσκυνητών ή επισκεπτών, περιλαμβάνει μέχρι και τον Γκάνταλφ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Στα ριζά του βράχου, στο Ηρώδειο, δίνει συναυλία ο Έλτον Τζoν, εύζωνοι με φουστανέλα χορεύουν και σουβλάκια πωλούνται κοντά στην αρχαία Αγορά.