ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Υπόθεση Ναβάλνι: Ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ υποστηρίζει πως το «παλάτι» του Πούτιν είναι δικό του

Ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ υποστηρίζει πως το «παλάτι» του Πούτιν είναι δικό του
Φωτογραφία αρχείου

Ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι του ανήκει το τεράστιο παλάτι στη νότια Ρωσία, το οποίο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι υποστηρίζει ότι είναι ιδιοκτησίας του πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τώρα πλέον δεν θα είναι μυστικό, εγώ είμαι ο δικαιούχος», λέει ο Ρότενμπεργκ σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε το κανάλι Mash του Telegram.

«Ήταν αρκετά πολύπλοκες εγκαταστάσεις, υπήρχαν πολλοί πιστωτές και κατάφερα να γίνω ο δικαιούχος», είπε.

Ο Ναβάλνι και το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς δημοσιοποίησαν πρόσφατα ένα βίντεο στο οποίο ισχυρίζονται ότι το υπερπολυτελές μέγαρο ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο. Το βίντεο έχει περισσότερες από 103 εκατομμύρια θεάσεις.

Ο Ρότενμπεργκ, πρώην συμπαίκτης του Πούτιν στο τζούντο, πούλησε το μερίδιό του σύμφωνα με το Reuters, στην κατασκευαστική εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Stroygazmontazh το 2019 για ένα ποσό το οποίο, η οικονομική εφημερίδα RBC τοποθετεί σε 741,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας είναι μεταξύ των  αξιωματούχων και επικεφαλής επιχειρήσεων τους οποίους οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν εντάξει στην μαύρη λίστα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα τον Μάρτιο του 2014.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τις 18 Ιανουαρίου και για 30 ημέρες για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, κατηγορία που την χαρακτηρίζει κατασκευασμένη, κινδυνεύει να παραμείνει στη φυλακή για αρκετά χρόνια.

Συνελήφθη όταν προσγειώθηκε στη Μόσχα από την Γερμανία όπου ανέρρωνε μετά τη δηλητηρίασή του από νευροτοξικό παράγοντα στο τέλος Αυγούστου.

Μετά τη σύλληψή του χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο σε όλη τη Ρωσία ζητώντας από το Κρεμλίνο την αποφυλάκισή του.

Οι υποστηρικτές του σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν και νέες διαδηλώσεις αύριο, ενώ οι αρχές τις χαρακτηρίζουν παράνομες και έχουν δηλώσει ότι θα τις διαλύσουν.