Νίκη για την Ελλάδα το «εισιτήριο διαρκείας» της ΕΚΤ

Νίκη για την Ελλάδα το «εισιτήριο διαρκείας» της ΕΚΤ

Μία σημαντική νίκη της ελληνικής οικονομίας «δείχνουν» οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στο πρακτορείο Bloomberg. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι αγορές ελληνικών τίτλων και μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην τελευταία συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ, όπου ανέφερε ότι το θέμα της Ελλάδας θα αντιμετωπιστεί όταν έρθει η ώρα.

Η… ώρα θα έρθει στις 16η Δεκεμβρίου, όταν «γεράκια» και «περιστέρια», Βορράς και Νότος, θα αναμετρηθούν στη Φρανκφούρτη, σε μία κρίσιμη συνεδρίαση στην οποία θα αποφασιστεί το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE Πανδημίας ή PEPP) τον Μάρτιο του 2022. Για την Ελλάδα, η πιο σημαντική απόφαση θα είναι αυτή που θα αφορά στη «γέφυρα», στο πρόγραμμα δηλαδή που θα ισχύει από τον Απρίλιο του 2022 και θα συμπεριλαμβάνει και τους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι κανονικά δεν συμμετέχουν στα προγράμματα της ΕΚΤ γιατί η χώρα μας έχει χαμηλότερη αξιολόγηση από την επενδυτική βαθμίδα.

Όλοι οι οιωνοί είναι θετικοί σήμερα για την Ελλάδα και όπως φαίνεται τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στο όποιο πρόγραμμα διαδεχθεί το PEPP, επιβεβαιώνοντας πλήρως το Liberal.gr, που από τον Δεκέμβριο του 2020 έχει επανειλημμένα μεταδώσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ δεν έχει καμία πρόθεση να αποκόψει την Ελλάδα από τη γραμμή ρευστότητας που ισχύει για ολόκληρη την Ευρωζώνη, θεωρώντας ουσιαστικά ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη την «επενδυτική βαθμίδα».

Ο πρώτος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και η ανάγκη ομαλής ανάκαμψης και ίσης αντιμετώπισης των χωρών-μελών. Επίσης, η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα κατά της κερδοσκοπίας στα ελληνικά ομόλογα. Όπως είπε και ο Γ. Στουρνάρας, τα μέλη της ΕΚΤ θα προσπαθήσουν να αποφύγουν κάθε διατάραξη μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος των 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο εφαρμόστηκε για να αντιμετωπιστεί το sell-off στα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία, η ελληνική οικονομία σήμερα θα είχε αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα και θα συμμετείχε κανονικά στο QE.

Η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει πάρα πολύ τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και τις επιχειρήσεις καθώς τα spread των ομολόγων θα παραμείνουν για καιρό σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, συντηρώντας το περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών.

Για να συμμετέχει η Ελλάδα στο «υβριδικό» πρόγραμμα του 2022 θα πρέπει να αποφασιστεί από την ΕΚΤ το waiver, ήτοι η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών τίτλων ως ενέχυρο. «Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως μπορεί να μη δοθεί waiver στην Ελλάδα, στην περίπτωση που συμφωνηθεί, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ή το αργότερο στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, η εφαρμογή ενός μηχανισμού κατά του κατακερματισμού», σημειώνει σε προχθεσινό της σημείωμα η Citi,

Το πιθανότερο σενάριο παραμένει ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα συμμετέχουν μόνιμα στο QE ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται το πρόγραμμα που θα ισχύσει μετά τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι να αναβαθμιστεί η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, η Citi θεωρεί ότι αν η ΕΚΤ δεν αποφασίσει είτε την επέκταση του APP είτε την εφαρμογή ενός νέου υβριδικού QE, που θα πατάει πάνω στο APP εμπεριέχοντας ορισμένες από τις ευελιξίες του PEPP, θα πληγεί η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας. Και αυτό γιατί είναι κυρίαρχη στην αγορά η πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός υποστήριξης των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης και κυρίως των χωρών της περιφέρειας, τη στιγμή μάλιστα που οι προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αναφέρουν ότι το 2024 θα είναι χαμηλότερος από τον στόχο του 2%.