Nέοι λεονταρισμοί Ερντογάν με «βολές» σε Μακρόν και ΗΠΑ

Nέοι λεονταρισμοί Ερντογάν με «βολές» σε Μακρόν και ΗΠΑ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει ο Τ. Ερντογάν την ακραία του ρητορική κατά του Εμ. Μακρόν έπειτα από την άμεση αντίδραση του γάλλου προέδρου στην δολοφονία του καθηγητή  Σαμιέλ Πατί, αλλά και κατα των ΗΠΑ, για την στάση τους στο θέμα των S-400. 

Συγκεκριμένα σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος καθώς επιτέθηκε ξανά στον Γάλλο ομόλογό του, επαναλαμβάνοντας τις αμφιβολίες που έχει σχετικά με την ψυχική του υγεία.

«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί ιατρικά», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του ομιλία, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Να σημειωθεί πως Τούρκος πρόεδρος προχώρησε και εχθές σε παρόμοια δήλωση, οδηγώντας στα άκρα τη σχέση με τον Μακρόν και τη Γαλλία. «Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε και εχθές σε παρόμοια  επίθεση  εναντίον του Γάλλου προέδρου επανερχόμενος στις δηλώσεις του Μακρόν περί «αποσχιστικών τάσεων» των ισλαμιστών στη Γαλλία και περί κρίσης του Ισλάμ εξαιτίας της ανόδου του ισλαμικού εξτρεμισμού. «Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο Τούρκος Πρόεδρος

Άμεση ήταν η αντίδραση της Γαλλίας που χαρακτήρισε απαράδεκτες της δηλώσεις Ερντογάν και την ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Σήμερα μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εν λόγω χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση και να συμμορφωθεί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαφορετικα «θα απομονωθεί περισσότερο».

Αντιστοίχως και ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, σε ανακοίνωσή του αναφέροντας τους λόγους με τους οποίους προχώρησε στην ανάκληση του πρέσβη της Γαλλίας στην Τουρκία, επισημαίνει χαρακτηριστικά «ανεπίτρεπτη η τουρκική προπαγάνδα μίσους και συκοφαντιών εναντίον της Γαλλίας».

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Δεν ξέρετε με ποιον έχετε να κάνετε - Μην...αργήσετε να μας επιβάλλετε κυρώσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν περιορίστηκε όμως μόνο στην κριτική του στον Εμανουελ Μακρόν στην εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη περιοχή Μαλάτια. Εξαπέλυσε επίθεση και  κατά των ΗΠΑ με αφορμή το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα  S- 400.  

Αφορμή για τις νέες επικρίσεις σε βάρος της Ουάσινγκτον αποτέλεσαν οι αιχμές σε βάρος της Άγκυρας για ανάμειξή της στις συγκρούσεις, που εκτυλίσσονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Μερικοί Αμερικανοί καλούν τον ‘’αδερφό’’ μου Αλιγιεφ και του λένε ότι εάν η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στους Αζέρους θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Μας είπατε να στείλουμε τους S-400 στη Ρωσία. Αλλά δεν είμαστε μια φυλή, είμαστε η Τουρκία", επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα χωρίς καθυστέρηση, μια κίνηση στην οποία ο Λευκός Οίκος δεν προχωρά παρά τις εκκλήσεις των Γερουσιαστών και των δυο παρατάξεων.

«Όποιες και αν είναι οι κυρώσεις σας μην αργείτε», είπε με αρκετή δόση ειρωνείας.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν με ανακοίνωση, τόνισε πως οι δοκιμές του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων επίσης, άσκησε σφοδρή κριτική κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400. «Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Μας είπατε να στείλουμε τους S-400 πίσω στη Ρωσία. Αλλά δεν είμαστε κράτος-παρίας, είμαστε η Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος.