Επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα του δεκαοκτάχρονου που αποκεφάλισε τον καθηγητή
Τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι

Επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα του δεκαοκτάχρονου που αποκεφάλισε τον καθηγητή

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέλαβε τη διερεύνηση του περιστατικού μαχαιρώματος στο λαιμό και τον θάνατο καθηγητή από έναν ένοπλο, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες φώναζε «Αλαχού Άκμπαρ» κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Ο 18χρονος δράστης τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά αστυνομικών. Το θύμα φέρεται να είχε δείξει μέσα στην τάξη του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. 

Τέσσερα πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, προφυλακίστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο  όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP πηγή προσκείμενη στο δικαστικό σύστημα. Τα πρόσωπα αυτά ανήκουν στο περιβάλλον του δράστη της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα πέντε επιπλέον πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, με τα οποία ανέρχεται σε 9 ο συνολικός αριθμός των προφυλακισμένων στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, δήλωσε σήμερα δικαστική πηγή.

Μεταξύ των πέντε νέων προσώπων που συνελήφθησαν βρίσκονται δύο γονείς μαθητή --ένας άνδρας και η σύζυγός του-- του σχολείου της Κονφλάν Σεντ Ονορίν, όπου δίδασκε ο καθηγητής. Τα πρόσωπα αυτά είχαν διένεξη με τον καθηγητή όσον αφορά τα σκίτσα του Μωάμεθ που είχε δείξει στην τάξη.

Οι άλλοι τρεις από τους επιπλέον πέντε που συνελήφθησαν δεν ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον του δράστη.

Τέσσερα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, που ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον του δράστη, είχαν συλληφθεί νωρίτερα στο Εβρέ, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Η ταυτότητα του δράστη της δολοφονίας, πάνω στον οποίο βρέθηκε αναγνωριστικό έγγραφο, επιβεβαιώθηκε από τους ανακριτές, σύμφωνα με την ίδια δικαστική πηγή. Πρόκειται για έναν Ρώσο τσετσενικής καταγωγής ηλικίας 18 ετών, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Μόσχα.

Αυτός είχε ιστορικό του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά είχε καθαρό μητρώο και δεν ήταν γνωστή μια ριζοσπαστικοποίησή του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη το βράδυ της Παρασκευής στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορέν του Παρισιού, σημείο της δολοφονικής επίθεσης, έπειτα από μια επείγουσα συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα το βράδυ.

Ο άνδρας που σκότωσε έναν καθηγητή μέσης εκπαίδευσης, επειδή έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, στόχευε την ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε «ένας πολίτης δολοφονήθηκε σήμερα επειδή ήταν καθηγητής και επειδή δίδασκε την ελευθερία της έκφρασης» χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ισλαμική τρομοκρατία.»

«Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό των καθηγητών της. Οι τρομοκράτες δεν θα διχάσουν τη Γαλλία, ο σκοταδισμός δεν θα νικήσει», είπε.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV, ο άνδρας που σκότωσε τον καθηγητή στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορέν του Παρισιού, σήμερα το απόγευμα, κόβοντας τον λαιμό του, ήταν 18 ετών και είχε γεννηθεί στη Μόσχα. Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον νεαρό, κοντά στο σημείο της επίθεσης

Ο καθηγητής που δέχτηκε την επίθεση με μαχαίρι και αποκεφαλίστηκε είχε δείξει στους μαθητές, στην τάξη του, σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, στο πλαίσιο ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης, ανέφερε αστυνομική πηγή. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε: «Το φρικτό έγκλημα της Conflans-Sainte-Honorine προκαλεί τρόμο και αντίδραση. Το να αποκεφαλιστεί ένας καθηγητής που έχει δείξει τα κινούμενα σχέδια του Μωάμεθ είναι επίθεση στη Δημοκρατία, στην ελευθερία σκέψης, στην ανθρωπότητα. Ας ενωθούμε ενάντια στην τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα».

Το αιματηρό περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ κοντά σε σχολικό συγκρότημα, ενώ μετά την επίθεση, ο άνδρας που κρατούσε ένα μαχαίρι και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ένας 18χρονος που είχε γεννηθεί στη Μόσχα, σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV, απείλησε τους αστυνομικούς που άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπαν ότι άκουσαν τον ένοπλο να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» πριν επιτεθεί στο θύμα του, ωστόσο ανάλογες μαρτυρίες δεν αναφέρονται στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δάσκαλος φέρεται να είχε δείξει μέσα στην τάξη του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Πηγή της γαλλικής αστυνομίας δήλωσε ότι «ο αποκεφαλισμένος άντρας βρέθηκε περίπου στις 5:30 το απόγευμα. Όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία, ο δράστης ήταν ακόμα εκεί και απειλούσε με όπλο τους αστυνομικούς». 

Την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία (Pnat) η οποία στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «ανθρωποκτονία που σχετίζεται με τρομοκρατική επιχείρηση» και «σύσταση εγκληματικής, τρομοκρατικής συμμορίας», ενώ νωρίτερα ο δράστης προειδοποίησε για την επίθεση στο Twitter, στο οποίο μετέδιδε την εικόνα του εκπαιδευτικού και έγραφε: «Στον Μακρόν, τον διοικητή των απίστων, εκτέλεσα ένα από τα σκυλιά της κολάσεως που τόλμησε να βλασφημήσει κατά του Μωάμεθ».

Ο γαλλικός σταθμός FranceNews24 ανέφερε ότι ο δράστης πραγματοποίησε την επίθεση ως αντίδραση στα καρτούνς που δημοσίευσε με τον Προφήτη Μωάμεθ το σατιρικό περιοδικό Σαρλί Εμπντό, ενώ πηγές της γαλλικής αστυνομίας, ανέφεραν ότι ο δράστης φέρεται να φορούσε γιλέκο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει εκρηκτικά.

Όπως αναφέρει η Le Parisien ο πατέρας του θύτη ήταν μαθητή του καθηγητή και πως ο δράστης σκότωσε τον εκπαιδευτικό αφότου ο άτυχος άνδρας παρέδωσε μάθημα στο σχολείο για την ελευθερία της έκφρασης, στο οποίο και παρουσίασε τα σκίτσα του Μωάμεθ, που είχαν οδηγήσει στην τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo.

Σύμφωνα επίσης με μαρτυρίες, δημοτικοί αστυνομικοί εντόπισαν το θύμα γύρω στις 17.30 το απόγευμα, στην πλατεία Ρενέ Πικάρ, κοντά σε ένα σχολείο. Ο δράστης ήταν ακόμη παρών στο σημείο και τον κάλεσαν να παραδοθεί, όμως εκείνος τους απείλησε με το όπλο που κρατούσε και διέφυγε.

Αστυνομικοί που τον καταδίωξαν τον πυροβόλησαν και τον εξουδετέρωσαν όταν έφτασε στο Ερανί-σιρ-Ουάζ και αφού αρνήθηκε και πάλι να παραδοθεί.  «Επέμεινε και απειλούσε με όπλο τους αστυνομικούς«, δήλωσε η ίδια πηγή. «Τότε ήταν που δέχθηκε τα πυρά της αστυνομίας. Ακούστηκαν περίπου 10 πυροβολισμοί», πρόσθεσε  μια αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και ένα όπλο, πιθανότατα μια επαναληπτική καραμπίνα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ένας μετανάστης από το Πακιστάν, εγκατεστημένος στη Γαλλία, επιτέθηκε με μπαλντά και τραυμάτισε δύο ανθρώπους έξω από τα παλιά γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Σε αυτά τα γραφεία, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, ισλαμιστές τρομοκράτες σκότωσαν 12 ανθρώπους επειδή το περιοδικό δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Διαβάστε ακόμα:

Φον ντερ Λάιεν για δολοφονία καθηγητή στη Γαλλία: Αισθάνθηκα φρίκη - Η σκέψη μου στους εκπαιδευτικούς

- ΥΠΕΞ: Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι

 - Πρωθυπουργός Γαλλίας για δολοφονία καθηγητή: Θα αντιδράσουμε με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα