Νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα – Αφήνει τις άμυνες η κεντρική τράπεζα;

Νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα – Αφήνει τις άμυνες η κεντρική τράπεζα;

Στις 7,4660 λίρες ανά δολάριο και στις 8,8353 λίρες ανά ευρώ διαμορφώνεται σήμερα το τουρκικό νόμισμα καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) επιβραδύνει τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης, ήτοι των μέτρων που εφαρμόζονται για να περιοριστεί η κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Η κίνηση της CBRT προκάλεσε μάλιστα την "αντίδραση" της Barclays, η οποία σε ανάλυση που παρουσίασε το Bloomberg, αναφέρει ότι την ώρα που οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώνονται και η μεταβλητότητα στο τουρκικό νόμισμα αυξάνεται, ο ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής υποχωρεί.

Σύμφωνα με την Barclays, η πιστωτική επέκταση στην Τουρκία, η οποία σημείωσε έκρηξη μέσα στο καλοκαίρι, επιταχύνεται ξανά μετά από κάποιες ενδείξεις επιβράδυνσης. Ο άκρατος δανεισμός από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει στη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ενισχύοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική σταθερότητα.

Το μέσο κόστος δανεισμού των τραπεζών στην Τουρκία αυξήθηκε σε πάνω από 10% στις αρχές Σεπτεμβρίου, από 7,3% που ήταν στα μέσα Ιουλίου, καθιστώντας πιο δύσκολη την πιστωτική επέκταση, ωστόσο τώρα μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί. Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναγκάζει τις τράπεζες να δανείζονται με επιτόκια υψηλότερα από το επιτόκιο αναφοράς του 8,25%, το οποίο διατηρεί αμετάβλητο.