Νεκρός βρέθηκε ο Σήφης Βαλυράκης

Νεκρός βρέθηκε ο Σήφης Βαλυράκης

Τραγική κατάληξη είχε το θρίλερ με την εξαφάνιση του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη στον Ευβοϊκό, καθώς ο πρώην υπουργός βρέθηκε νεκρός. Η σορός του βρέθηκε ένα ναυτικό μίλι μακριά από το σημείο που είχε εντοπιστεί το σκάφος του ανοιχτά της Ερέτριας.

Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει βόλτα με το σκάφος του στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια της Εύβοιας όταν χάθηκαν τα ίχνη του και η σύζυγός του ενημέρωσε το Λιμενικό.

Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό του, στην οποία συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, δύο αλιευτικά και ένα ελικόπτερο. Στο σημείο έσπευσε και ομάδα υποβρύχιων αποστολών προκειμένου να διεξάγει έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φουσκωτό σκάφος βρέθηκε προσαραγμένο κοντά στη νησίδα Ασπρονήσι, χωρίς μάλιστα να επιβαίνει σε αυτό ο ίδιος. Η μηχανή του σκάφους δούλευε κανονικά, ενώ στο εσωτερικό του φουσκωτού βρίσκονταν δύο ψαροντούφεκα.

Η επιχείρηση

Η επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό του πρώην υπουργού ξεκίνησε χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή δύο πλωτών και ιδιωτικών σκαφών ενός ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού και ομάδας της Μονάδας Υποβρυχίων αποστολών.

Περίπου στις 8.30 χθες το βράδυ, εντοπίστηκε το σώμα του πρώην υπουργού κοντά στο νησί «Πεζονήσι» περίπου ένα μίλι μακριά από το σκάφος.

Σύμφωνα με στελέχη του λιμενικού, ο 77χρονος πιθανότατα γλίστρησε για κάποιο λόγο από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα το φουσκωτό να συνεχίσει την πορεία του.

Πάντως περισότερο φως στα αίτια του θανάτου του αναμένεται να ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή.

Το βιογραφικό του Σήφη Βαλυράκη

Ο Σήφης Βαλυράκης γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλούσε αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

Ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη και πολλές φορές βραβευμένη για τα έργα της. 

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

«Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένας γενναίος και ακέραιος δημοκράτης.  Ατρόμητος αντιστασιακός στη δικτατορία και ανιδιοτελής βουλευτής και υπουργός στη Δημοκρατία. Πολιτικός αντίπαλος, αλλά ποτέ εχθρός. Και πάντα, ένας περήφανος Χανιώτης. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Μίνα και στους δικούς του ανθρώπους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ξαφνική απώλεια του συντρόφου και φίλου Σήφη Βαλυράκη, μας γεμίζει θλίψη», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δημοκρατία και την προοδευτική παράταξη. Μαχητής μέσα απο το ΠΑΚ στον αγώνα κατά της Χούντας. Συνοδοιπόρος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στη μεγάλη νίκη του 1981. Από όπου και αν υπηρέτησε τη χώρα και την προοδευτική παράταξη, βουλευτής και υπουργός, διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητα του, την αφοσίωση στους στόχους της παράταξης και το χρέος στην πατρίδα», προσέθεσε η κα Γεννηματά εκφράζοντας «ειλικρινή συλληπητηρια στην οικογένεια του».

«Με βαθειά θλίψη για τον απροσδόκητο χαμό ενός αγωνιστή και προσωπικού μου φίλου, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Μίνα και στους οικείους του», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Ο Σήφης ήταν ιδεολόγος κι έντιμος πολιτικός, με πίστη στην πατρίδα και στις δυνάμεις της», καταλήγει η δήλωση του κ. Σαμαρά.

«Μεγάλη η θλίψη μας από την αδόκητη απώλεια του πολύ καλού φίλου, αγωνιστή της Δημοκρατίας Σήφη Βαλυράκη. Οι αγώνες του για την ανατροπή της χούντας και η συμβολή του στο μεγάλο έργο της Αλλαγής της χώρας, αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας. Καλό σου ταξίδι, Σήφη», αναφέρει από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου.