7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Νεκροί σε διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν - Παρέμβαση του ΟΗΕ για τη βία των Ταλιμπάν

Νεκροί σε διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν - Παρέμβαση του ΟΗΕ για τη βία των Ταλιμπάν
AP Images

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου ανακοίνωσε πως η απάντηση των Ταλιμπάν σε ειρηνικές πορείες στο Αφγανιστάν είναι όλο και πιο βίαιη, καθώς οι αρχές χρησιμοποιούν πραγματικές σφαίρες, γκλομπ και μαστίγια και έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων διαδηλωτών.

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, συχνά με επικεφαλής γυναίκες, αποτελούν μια πρόκληση για τη νέα ισλαμιστική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον έλεγχό της αφού κατέλαβε πριν από σχεδόν ένα μήνα την πρωτεύουσα Καμπούλ.

«Είδαμε μια αντίδραση από τους Ταλιμπάν που ήταν δυστυχώς πολύ σκληρή», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη, προσθέτοντας πως ο ΟΗΕ τεκμηρίωσε τους θανάτους τεσσάρων διαδηλωτών από πυρά.

Σύμφωνα ωστόσο με την ίδια, κάποιοι ή όλοι αυτοί οι θάνατοι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών να διαλυθεί το πλήθος με πυροβολισμούς.

Εκφοβισμοί και «κυνήγι κεφαλών»

 

Η Σαμντασάνι πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης λάβει αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν αναζητούν σπίτι με σπίτι όσους συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες. Δημοσιογράφοι βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τακτικές εκφοβισμού.

«Σε μία περίπτωση, φέρεται ότι είπαν σε δημοσιογράφο, την ώρα που τον κλωτσούσαν στο κεφάλι, 'Είσαι τυχερός που δεν αποκεφαλίστηκες'», δήλωσε η Σαμντασάνι. «Υπήρξε πραγματικά πολύς εκφοβισμός δημοσιογράφων που προσπαθούσαν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ