Νέες ταυτότητες: Μάχη πολυεθνικών για το έργο των 515 εκατ. ευρώ

Νέες ταυτότητες: Μάχη πολυεθνικών για το έργο των  515 εκατ. ευρώ

Επειτα από πολλές αναβολές και ματαιώσεις ξεκινάει ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες. Εργο ύψους 515 εκατ ευρώ για την διεκδίκηση τυ οποίου αναμένεται να συγκρουσθούν γαλλικά, γερμανικά, πιθανώς ισραηλινά, αμερικανικά και σίγουρα ελληνικά συμφέροντα. Η υποβολή των προσφορών θα γίνει την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, σε αντίθεση με άλλες τέσσερις φορές που υπήρξε αναβολή, αυτή τη φορά ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί. 

Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι οι γαλλικών συμφερόντων Τhales (πρώην Gemalto) και Idemia, η γερμανική Veridos, σε συνεργασία με την θυγατρική της Veridos Matsoukis και πιθανώς τον ΟΤΕ, η ελληνική Inform-Λυκος με την θυγατρική της Austrian Card, η Βελγική Zetes σε συνεργασία με την Space Hellas, η αμερικανο-σουηδική HID Global κ.ά. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η ιαπωνική Toppan που από το 2007 μέχρι σήμερα εκδίδει τα ελληνικά διαβατήρια για λογαριασμό των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών. 

Το έργο των νέων ταυτοτήτων έχει διάρκεια δέκα, συν πέντε χρόνια. Αφορά στην έκδοση περίπου 45 εκατομμυρίων εγγράφων υψηλής ασφάλειας (ταυτότητες, διαβατήρια κ.λπ.) και ο μέγιστος προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 415 εκατ. ευρών, πλέον ΦΠΑ, που ανεβάζει το ύψος του στα 515 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι τέσσερα έως πέντε σχήματα θα διεκδικήσουν το έργο. 

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο που έχει να εκτελέσει η ανάδοχος εταιρεία (ή κοινοπραξία) κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής και εκτύπωσης ύψους περίπου 100 έως 120 εκατ. ευρώ. Στις υποδομές αυτές περιλαμβάνεται το κεντρικό σύστημα που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Λ. Συγγρού και το οποίο θα αποτελέσει το νέο και ασφαλές data center έκδοσης όλων των διαβαθμισμένων εγγράφων της χώρας, π.χ. ταυτότητες πολιτών, ταυτότητες σωμάτων ασφαλείας, διαβατήρια, κάρτες ΟΑΕΔ, διπλώματα οδήγησης κ.ά.). Επίσης στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται οι υποδομές σε περίπου 700 σημεία υποστήριξης της έκδοσης των εγγράφων, εντός και εκτός της χώρας (π.χ. αστυνομικά τμήμα, προξενεία, πρεσβείες κ.λπ.).

Το μεγαλύτερο μέρος της σύμβασης, περίπου 300 εκατ. ευρώ, αφορά στο δεύτερο έργο που αφορά στην παροχή υπηρεσίας. Δηλαδή στην έκδοση των παραπάνω εγγράφων, η οποία θα συντελείτε με ανθρώπινο δυναμικό του υπ. Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τα αναλώσιμα (μελάνια, πλαστικά, χαρτιά κ.λπ.) και η τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας θα βαρύνει την ανάδοχο κοινοπραξία. Οι σχετικές υπηρεσίες θα προσφερθούν για μέγιστο χρονικό διάστημα 15 ετών, όπου θα εκδοθούν περίπου 45 εκατ. διαφορετικά έγγραφα. 

Ο ανάδοχος επομένως του έργου, θα αναλάβει το κόστος της ανάπτυξης της αρχικής υποδομής για διάστημα περίπου 18 μηνών και στην συνέχεια θα το παραδώσει με το κλειδί στο χέρι στην ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια για κάθε έγγραφο που εκδίδεται θα λαμβάνει αποζημίωση που θα έχει καθοριστεί εξ’ αρχής. Αυτός ο τιμοκατάλογος έκδοσης των διαβαθμισμένων εγγράφων θα κρίνει την επιλογή του αναδόχου. Εκείνος που θα προσφέρει το χαμηλότερο κόστος έκδοσης θα αναλάβει το έργο (μειοδοτικός διαγωνισμός).

Στόχος της προκήρυξης του διαγωνισμού είναι, η χώρα να αποκτήσει μια πιο ασφαλή διαδικασίας έκδοσης αστυνομικών ταυτοτήτων από τη σημερινή. Προς την κατεύθυνση αυτή, πιέζουν μια σειρά ξένων χωρών, προεξάρχοντάς των ΗΠΑ, οι οποίες «γκρινιάζουν» για την πλημμελή έκδοση των σημερινών αστυνομικών ταυτοτήτων.

Το αμαρτωλό παρελθόν

Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι πολύ λίγο ενδιαφέρει τις αμερικανικές, βρετανικές και γερμανικές κυβερνητικές υπηρεσίες η εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Εκείνο που τους νοιάζει είναι  το γεγονός, ότι κάτοχοι πλαστών ελληνικών ταυτοτήτων αποκτούν «νόμιμα» ελληνικά διαβατήρια με τα οποία διατρέχουν όλο τον πλανήτη. Ένα σοβαρό κράτος δηλαδή, υποστηρίζουν, θα είχε «κλείσει» αυτή τη σοβαρή «τρύπα» ασφαλείας, εδώ και πολλά χρόνια που συζητιέται το έργο των ταυτοτήτων.

Οι νέες ταυτότητες θα ενσωματώνουν και την ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου, κάτι που συμπεριλήφθηκε την τελευταία στιγμή. Ο αρχικός διαγωνισμός έκδοσης των νέων ταυτοτήτων που είχε προκηρυχθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιούλιο του 2019, στην ακύρωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξή του με την συμπερίληψη ως υποχρεωτικής της ηλεκτρονικής υπογραφής στις νέες ταυτότητες. Μάλιστα η νέα υποχρέωση, που εκτιμήθηκε στα 30 εκατ. ευρώ από την παρούσα κυβέρνηση, έγινε χωρίς αύξηση του (μέγιστου) προϋπολογισμού του έργου. Όπως όμως και να έχει η κατάστααση, η αλλαγή αυτή, προκάλεσε νέες καθυστερήσεις στο διαγωνισμό.

Η επαναπροκήρυξη τελικά του διαγωνισμού έγινε τον Οκτώβριο του 2019 και όριζε την υποβολή των προσφορών για τον Δεκέμβριο του 2019. Κάποιοι ενδιαφερόμενοι ζητήσανε παράταξη και η υποβολή των προσφορών ορίσθηκε για τον Μάρτιο του 2020. Εκτοτε η πανδημική κρίση προκάλεσε επιπλέον καθυστερήσεις και έτσι φτάσαμε στην μεθαυριανή υποβολή των προσφορών.