Νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis - Άμεση η ελληνική αντίδραση με ακυρωτική οδηγία

Νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis - Άμεση η ελληνική αντίδραση με ακυρωτική οδηγία

Mε νέα NAVTEX που εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου, προχώρησε η Τουρκία σε παράταση των ερευνών του «Oruc Reis». Η νέα NAVTEX έχει χρονική διάρκεια σημειωτέον μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και αφορά επίσης τα πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Να σημειωθεί πως η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας είχε ισχύ μέχρι την 27η Οκτωβρίου.

Νωρίτερα μάλιστα, στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξήγγειλε η Τουρκία στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου. Η προαναγγελία των εν λόγω ασκήσεων έρχεται λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου). 

Η νέα τουρκική Navtex για παράταση ερευνών του Oruc Reis ως τις 4 Νοεμβρίου

TURNHOS N/W : 1332/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN FROM 252101Z OCT 20 TO 042059Z NOV 20 IN AREA BOUNDED BY;
1) 35 34.82 N-028 08.93 E
2) 35 34.80 N-028 00.13 E
3) 34 08.98 N-028 00.15 E
4) 33 48.08 N-028 18.02 E
5) 33 46.33 N-028 24.35 E
6) 33 40.98 N-028 46.45 E
7) 33 44.23 N-029 14.83 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 042059Z NOV 20.

Ελληνική απάντηση με αντι-Navtex 

Άμεση ήταν η ελληνική αντίδραση στην κίνηση της Τουρκίας που επενδύει περαιτέρω στη κλιμάκωση, αφενός ανανεώνοντας την παράνομη Navtex για το Oruc Reis έως τις 4 Νοεμβρίου και αφετέρου μετατοπίζοντας την περιοχή δραστηριότητάς του νοτιοδυτικότερα.

Συγκεκριμένα ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέπεμψε ακυρωτική οδηγία (αντι-Navtex), με την οποία υπενθυμίζεται στην τουρκική πλευρά ότι δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή όπου η αρμοδιότητα για την μετάδοση ναυτικών αναγγελιών, ανήκει στον ελληνικό σταθμό.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική Navtex τονίζεται ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Υπογραμμίζεται, δε, ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex στην περιοχή».

Ακολουθεί, η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11
242140 UTC OCT 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 624/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA22-1332/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA22-1332/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 042059 UTC NOV 20.
NNNN

ΥΠΕΞ για τουρκική NAVTEX: Εντολή για διάβημα στην Άγκυρα - Κράτος παρίας η Τουρκία

Επιπροσθέτως προκλητική και παραβατική χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της Τουρκίας το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του με αφορμή την έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά,  με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, ενώ παράλληλα γνωστοποιεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Τουρκία : Ανοίγει νέα μέτωπα με Γαλλία και ΝΑΤΟ

Αξίζει να επισημανθεί ότι νωρίτερα χτες, νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας και της Κύπρου -στις οποίες καταλόγισε «κακομαθημένες συμπεριφορές»- αλλά και κατά του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα κάνοντας αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κομματική εκδήλωση στην Καισάρεια, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «αντί να παραδοθούμε στις κακομαθημένες συμπεριφορές της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο δίκαιο και τον νόμο».

«Ακόμη και μια ματιά στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου αρκεί για να κατανοήσει κανείς τη σωστή θέση της Τουρκίας. Μέχρι οι συνομιλητές μας να ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε εφαρμογή τα δικά μας σχέδια», επισήμανε.

Αναφερόμενος μάλιστα  στον Γάλλο ομόλογό του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά «τι μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που έχουν διαφορετική θρησκεία». Παράλληλα αναρωτήθηκε «ποιο είναι το πρόβλημα του μακρόν με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους», ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

Επίσης με αφορμή την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε τζαμί στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «με τέτοιες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων πολιτών ο ευρωπαϊκός φασισμός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση».

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καϊζερί σε εκδήλωση του ΑΚΡ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βρίσκεται πίσω από τις καταστροφές που υφίσταται το Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του που τελούν υπό κατοχή.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το γάλλο ομόλογό του μιλώντας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας ότι «θέλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το Ισλάμ».