Νέα συμφωνία με Τουρκία για αποφυγή κλοιού τουρκικών και ρωσικών βάσεων
Ζ. Μπορέλ προς Αν. Μέρκελ

Νέα συμφωνία με Τουρκία για αποφυγή κλοιού τουρκικών και ρωσικών βάσεων

Την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «δαχτυλίδι τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στα ανοικτά των ιταλικών ακτών».

Ειδικότερα, ο ύπατος αρμοστής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ερωτηθείς αν ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης και αν χρειάζεται νέα συμφωνία, απάντησε ότι «το Βερολίνο πρέπει ταχθεί υπέρ της διαπραγμάτευσης μιας συνολικής συμφωνίας με την Τουρκία».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπορέλ, «κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και θα πρέπει τεθούν όλα τα ζητήματα. Από τις γεωτρήσεις και τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας στα ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, έως την υποστήριξη των σχεδόν 4 εκατ. προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία, αλλά και ο ρόλος της στη Συρία και τη Λιβύη».

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να δημιουργηθεί ένα δαχτυλίδι τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στα ανοικτά των ιταλικών ακτών. Κάτι που θα συμβεί αν δεν κάνουμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν η αντίδραση της Ελλάδας στον Έβρο είναι ο σωστός τρόπος να απαντήσει η ΕΕ στους εκβιασμούς του Τ. Ερντογάν, ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ τόνισε ότι ως διπλωμάτης δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί λέξεις όπως ο εκβιασμός, αλλά υπενθύμισε ότι η ΕΕ καταδίκασε έντονα την τουρκική κυβέρνηση για την ενέργειά της να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα όπως κάθε άλλη χώρα έχει καθήκον να προστατεύει τα σύνορά της, υπογραμμίζοντας ότι «αν μετανάστες επιδιώκουν εισέλθουν με τη βία σε μια χώρα, οι δυνάμεις της έχουν καθήκον να υπερασπιστούν τα σύνορα με τα κατάλληλα μέσα».