Νέα μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Νέα μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε το οικονομικό κλίμα για το μήνα Ιούνιο, λόγω των ελαφρώς χαμηλότερων προσδοκιών για το μέλλον από την βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 87,6 μονάδες, έναντι 88,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα με την επιδείνωση να εστιάζεται στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Στον αντίποδα άνοδος υπήρξε στις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών. 

Μικρή άνοδος καταγράφεται και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη έπειτα από την κάμψη που υπήρξε έως τον Μάιο. Τα περισσότερα νοικοκυριά διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των δικών τους οικονομικών αλλά και της ευρύτερης οικονομίας κατά τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με όσα εκτιμούσαν ότι θα συμβούν κατά την ίδια έρευνα τον Μάιο. 

Στην πράξη αυτό που αποτυπώνει η έρευνα του ΙΟΒΕ είναι ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας, αλλά και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε πορεία προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, με κοινό παρονομαστή την αβεβαιότητα. 

Η επιδείνωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία αποδεικνύεται περισσότερο σταδιακή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές, όπου υπήρξε εντονότερη αρχική επιδείνωση αλλά στη συνέχεια σχετική βελτίωση, πιθανώς λόγω και του περισσότερου κλειστού χαρακτήρα και ακαμψιών μεγάλου τμήματος της οικονομίας. Η εξέλιξη του οικονομικού κλίματος και της ίδιας της ύφεσης κατά τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, εγχώριους και διεθνείς. Το οικονομικό κλίμα τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας τα οποία έχουν εξαγγελθεί, τις παρεμβάσεις που αναμένονται σε επίπεδο ΕΕ και φυσικά από τον τρόπο εφαρμογής όλων των παραπάνω.

Μικρή ανάκαμψη στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ειδικά στο μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται ελαφρά ενίσχυση ύστερα από ένα τρίμηνο πτώσης. Είχε προηγηθεί η σταθεροποίηση των προσδοκιών των νοικοκυριών τον Μάιο στην λογική ότι η σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών εγχωρίως στον πρώτο μήνα έδειχνε να διατηρείται ή και να ενισχύεται τον επόμενο. Η σταθεροποιητική τάση σε αυτά τον Ιούνιο, είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της άρσης της αναστολής λειτουργίας σε αρκετούς από τους κλάδους στους οποίους είχε επιβληθεί από τα μέσα Μαρτίου, μεταξύ των οποίων και στα ξενοδοχεία.

Σε συνδυασμό με το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών μετακινήσεων από την 15η Ιουνίου, αυτές οι εξελίξεις σήμαναν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αν και με σημαντικούς περιορισμούς και αβεβαιότητες σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Τα πρόσθετα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προς το τέλος του προηγούμενου μήνα θεωρείται ότι συνέβαλαν εν μέρει στην βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. 

Δεύτεροι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ

Παρά την ανάκαμψη των προσδοκιών τον Ιούνιο, εξαιτίας της ισχυρής πτώσης τους στο προηγούμενο τρίμηνο, οι Έλληνες καταναλωτές εκ νέου βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ και συγκεκριμένα στη 2η θέση μετά την Βουλγαρία (-29,3). Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Ουγγαρίας, με -25,7(από -26,7) μονάδες, ενώ την πεντάδα κλείνουν η Ισπανία και η Πορτογαλία με -25,6 ( από -28,8) και -25,5 (από -29,8) μονάδες αντίστοιχα. 

Αναλυτικότερα:

Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα διογκώθηκε και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν ήπια. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των 4,5 τελευταίων ετών και περιορίστηκε στις 82,3 (από 82,8 τον Μάιο) μονάδες, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (104,2 μον.).

Στις Κατασκευές, μετά την πρωτοφανή πτώση του διμήνου Απριλίου-Μαΐου, ο δείκτης ανακάμπτει σημαντικά, στις 51,5 μονάδες (από 18,5 μον.), επίπεδο ελαφρά χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (54,6 μονάδες). Οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ελαφρά, παραμένοντας ωστόσο έντονα αρνητικές, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες όμως παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. 

Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βελτιώθηκε και διαμορφώθηκε στις 84,4 (από 65,8) μονάδες. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παραμένουν έντονες, ωστόσο οι προβλέψεις για το μέλλον γίνονται πιο αισιόδοξες.

Στις Υπηρεσίες, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών επηρεάστηκε έντονα από τις πρόσφατες εξελίξεις. Τον Ιούνιο κινείται στις 46,9 μονάδες, δηλαδή στα ίδια περίπου πολύ χαμηλά επίπεδα με εκείνα του Μαίου (47,9 από 80,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα)

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν οριακά σε αντίθεση με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους όπου βελτιώνονται ήπια, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές ενώ η πρόθεση για αποταμίευση εξασθενεί οριακά. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε μικρή ενίσχυση και διαμορφώθηκε στις –27,7 (από –33,0) μονάδες. Αυτό το επίπεδο είναι ίδιο με εκείνο πριν ένα έτος (-27,8 μονάδες).